CIASTO NALEŚNIKOWE

Ciasto na naleśniki

Podstawowe, tradycyjne ciasto na naleśniki: mąka, mleko i woda.

Naleśniki to początek do nieograniczonej ilości pomysłów na potrawy. Same w sobie pyszne w połączeniu z innymi składnikami są po prostu poezją w kuchni. Na mojej stronie znajdziesz sporo przepis z wykorzystaniem usmażonych naleśników. Zrobisz z nich krokiety, możesz nadziać je słodkim lub wytrawnym farszem. Do podstawowego ciasta możesz dodać dodatki na przykład kakao i w prosty sposób wyczarować naleśniki czekoladowe. Jeśli usmażysz ich za dużo, zawsze możesz je podsmażyć i zrobić jedną z najlepszych przekąsek – chrupki naleśnikowe (kliknij po przepis).

SKŁADNIKI:

  • 4 szklanki mąki
  • 3 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej (lub zwykłej)
  • 3 jaja
  • sól
  • 1/2 szklanki oleju
  1. Wszystkie składniki należy zmiksować, odstawić żeby ciasto odpoczęło. Co do proporcji – nie należy ich traktować restrykcyjnie – ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany.
  2. Smażyć cienkie naleśniki.
    Ja dodaję troszkę oleju na patelnię tylko do pierwszego placka, potem każdy bez problemu odchodzi z patelni.

Komentarze:

Dodaj komentarz