Podstawowe, tradycyjne ciasto na naleśniki: mąka, mleko i woda. Naleśniki to początek do nieograniczonej ilości pomysłów na potrawy. Same w sobie pyszne w połączeniu z innymi składnikami są po prostu poezją w kuchni. Na mojej stronie znajdziesz sporo przepisów z wykorzystaniem usmażonych naleśników. Zrobisz z nich krokiety, możesz nadziać je słodkim lub wytrawnym farszem. Do podstawowego ciasta możesz dodać dodatki na przykład kakao i w prosty sposób wyczarować naleśniki czekoladowe. Jeśli usmażysz ich za dużo, zawsze możesz je podsmażyć i zrobić jedną z najlepszych przekąsek – chipsy naleśnikowe (kliknij po przepis).
SKŁADNIKI NA CIASTO NA NALEŚNIKI:
- 4 szklanki mąki
- 3 szklanki mleka
- 1 szklanka wody gazowanej (lub zwykłej)
- 3 jaja
- sól
- 1/2 szklanki oleju
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki należy zmiksować, następnie odstawić żeby ciasto odpoczęło. Co do proporcji – nie należy ich traktować restrykcyjnie, po prostu ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany.
- Smażyć cienkie naleśniki na rozgrzanej patelni. Ja dodaję troszkę oleju na patelnię tylko do pierwszego placka, potem każdy bez problemu odchodzi z patelni.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
Jeden komentarz