GOŁĄBKI Z KASZĄ GRYCZANĄ

Przepis na gołąbki z kaszą gryczaną dostałam jakiś czas temu od koleżanki Ani. W ich domu serwowało się to danie na wigilię. Dla mnie to była zupełna nowość, a spróbowałam zrobić je, zwłaszcza z powodu kaszy gryczanej.

Kasza gryczana była dla mnie przez całe dzieciństwo i młodość jedyną rzeczą, której nie jadłam. Więcej… nie byłam w stanie znieść nawet jej zapachu. Do dzisiaj nie wiem dlaczego tak było. Jakiś czas temu przełamałam się i… teraz uwielbiam ją.

SKŁADNIKI:

  • główka kapusty
  • 2 szklanki kaszy gryczanej (palonej, całej)
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 2-3 cebule
  • 4 łyżki oleju
  • 2-3 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki octu
  1. Kaszę przebrać i opłukać, zalać 4 szklankami wody.
  2. Kapustę kiszoną lekko odcisnąć i pokroić, dodać do kaszy. Gotować do momentu kiedy kasza napęcznieje.
    Z kapusty wyciąć głąb i sparzyć ją w lekko osolonej wodzie z dodatkiem octu, ostudzić potem wyciąć grube nerwy.
  3. Cebulę pokroić i zeszklić na oleju, dodać do kaszy. Doprawić solą i pieprzem, dodać masło i dusić dalej na wolnym ogniu. Wystudzić.
  4. Farsz nakładać do liści zawijać gołąbki. Naczynie żaroodporne wyłożyć zbędnymi liśćmi kapuścianymi, układać ciasno gołąbki, wierzch też przykryć liśćmi.
  5. Podlać bulionem lub wodą z vegetą. Upiec.

Gołąbki z kaszą gryczaną poza wigilią możesz podać z dowolnym sosem – idealny będzie taki z dodatkiem suszonych grzybów.

Dodaj komentarz