RYBNA ZAPIEKANKA Z POREM

 To jest pomysł na rybę, a że należy jej jeść dużo – gorąco polecam.
Przepis miał już kilka innych wersji warzywnych, zamiast pora można wykorzystać wszelakiego rodzaju mieszanki mrożone lub np kapustę brukselkę czy też zieloną fasolkę szparagową. Jeśli chodzi o rybę, przerabialiśmy też wiele różnych opcji, cudownie smakował w połączeniu z filetem suma afrykańskiego.

SKŁADNIKI:

  • filety ryby morskiej (na cztery osoby ok. 80 dag)
  • 3 szt. pora
  • 1 1/2 szklanki majonezu
  • ser żółty do posypania
  • sól, pieprz cytrynowy
  1. Jeśli używamy mrożonych filetów należy dokładnie rozmrozić rybę i dobrze ją osuszyć. Pokroić na kawałki i oprószyć przyprawami.
  2. Pora po oczyszczeniu pokroić na centymetrowe krążki, oprószyć lekko solą.
  3. Oba składniki wyłożyć do naczynia żaroodpornego (najlepiej do dużego), wszystko lekko przemieszać.
  4. Dobrze żeby tworzyło to niezbyt wysoką warstwę. Całość posmarować majonezem.
  5. Wierzch posypać startym serem żółtym – ilość według uznania. Zamiast sera żółtego rewelacyjnie pasuje np. rokpol (lub jakiś inny z niebieską pleśnią).
  6. Do piekarnika ok. 180 stopni na jakieś 40 do 60 minut (zawsze sprawdzam).

Dodaj komentarz