SAŁATKA GYROS

Sałatka gyros

Sałatka gyros to kulinarne odkrycie mojej młodości. Przepyszna, prosta do wykonania i bardzo pożywna. To proste danie, rewelacyjne nadaje się na każdą imprezę w okresie letnim i zimowym.

Jadałam różne “gyrosy”, w różny sposób modyfikowane – ten jak dla mnie jest idealny pod każdym względem. Jest kilka przepisów, których nie staram się nawet minimalnie zmieniać, ten jest właśnie jednym z takich.

 SKŁADNIKI:

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • kapusta pekińska
  • średniej wielkości słoik ogórków konserwowych
  •  2-3 cebule
  • opakowanie przyprawy Gyros
  • keczup
  • 5 łyżek oliwy
  • sól
  1. Piersi płuczemy, osuszamy i kroimy na paski szerokości ok. 1-1,5 cm, zalewamy je marynatą przygotowaną z oleju i przyprawy Gyros – odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
  2. Usmażyć piersi (nie za długo, aby nie mięso nie było zbyt suche), wystudzić, wyłożyć na dno dużego naczynia żaroodpornego.
  3. Cebulę i ogórki pokroić w drobną kostkę, na piersi wyłożyć najpierw cebulę potem warstwę ogórków, całość równomiernie polać ketchupem.
  4. Kapustę pokroić w paski i rozłożyć równomiernie.
  5. Schłodzić.

SOS CZOSNKOWY:

  • 3/4 szklanki majonezu
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  1. Czosnek dokładnie rozetrzeć z solą wymieszać z majonezem i jogurtem.
  2. Przed podaniem na kapustę wylać przygotowany wcześniej sos czosnkowy.

Sałatka gyros najlepiej smakuje po “przegryzieniu się”. Można ją przygotować dzień wcześniej, a przed podaniem polać sosem czosnkowym.

Dodaj komentarz