SAŁATKA PEKIŃSKA ZE SŁONECZNIKIEM

To od zawsze była popisowa sałatka mojej bratowej. Od dawna przygotowuję ją na większość imprez, jest naprawdę przepyszna.

Można podać ją jako oddzielną przystawkę, jako dodatek do mięsa lub do pieczeni.

Najbardziej ją lubię w połączeniu z mięskiem lub rybą z grilla.

Sałatkę można przygotować dużo wcześniej, a przed samym podaniem dodać sos i wymieszać.

SKŁADNIKI:

  • kapusta pekińska
  • 10-20 dkg łuskanego słonecznika
  • 10 dag sera żółtego
  • kukurydza w puszce

Słonecznik uprażyć na patelni (na wolnym ogniu, aby nabrał ładnego złotego koloru i był chrupiący).

Kapustę poszatkować, dodać kukurydzę i starty na dużych oczkach ser.

SOS CZOSNKOWY:

  • 3/4 szklanki majonezu
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól

Czosnek dokładnie rozetrzeć z solą wymieszać z majonezem i jogurtem.

Zalać sosem kapustę. Dodać wystudzony słonecznik, dokładnie wymieszać.

Podawać lekko schłodzone.

Komentarze:

  1. Anonimowy pisze:

    bardzo dobra, zawsze wszystkim smakuje

  2. Fiona pisze:

    oj znam tę sałatkę, jadłam ją kiedyś u znajomych – jest rewelacyjna…

  3. nie znam sałatki, ale patrząc na składniki musi być smaczna;)

Dodaj komentarz