To od zawsze była popisowa sałatka mojej bratowej. Ja od dawna przygotowuję ją na większość imprez, bo jest naprawdę przepyszna i lubi ją większość gości. To jeden z klasyków, które sprawdzą się na każdej imprezie, zarówno podczas zimy, jak i w czasie letnich spotkań przy grillu. Sałatka pekińska ze słonecznikiem jest świetna jako samodzielna przystawka, ale też można ją podać jako dodatek do mięsa lub do pieczeni. Najbardziej ją lubię w połączeniu z mięskiem lub rybą z grilla. Sałatkę można przygotować dużo wcześniej, a przed samym podaniem dodać sos i słonecznik i wymieszać.
SKŁADNIKI – SAŁATKA PEKIŃSKA ZE SŁONECZNIKIEM:
- 1 nieduża kapusta pekińska
- 1-2 garści łuskanego słonecznika
- 100 g sera żółtego
- 1 puszka kukurydzy
- 3/4 szklanki majonezu
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1-2 ząbki czosnku
- sól
PRZYGOTOWANIE:
- Słonecznik uprażyć na suchej patelni, tak aby nabrał ładnego złotego koloru i był chrupiący, a następnie ostudzić. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kukurydzę odsączyć na sitku.
- Majonez, czosnek i jogurt zmiksować, a na koniec doprawić solą.
- Kapustę poszatkować, przełożyć do dużej miski, następnie dodać odsączoną kukurydzę i starty ser. Na koniec, tuż przed podaniem, wlać sos czosnkowy i dodać słonecznik i wymieszać.
Zapraszam serdecznie do obserwowania mojego profilu na FB. Zobacz też inne przepisy na moje sałatki.
3 komentarze
bardzo dobra, zawsze wszystkim smakuje
oj znam tę sałatkę, jadłam ją kiedyś u znajomych – jest rewelacyjna…
nie znam sałatki, ale patrząc na składniki musi być smaczna;)