SERNIK Z BRZOSKWINIAMI

Sernik z brzoskwiniami

To mój ulubiony sernik – sernik z brzoskwiniami jest idealny. Połączenie kruchego ciasta i delikatnego sera, dopełnione smakiem owoców. Kruche ciasto w dwóch wersjach: jako spód oraz jako chrupiąca pierzynka. Przepyszny ser i delikatne brzoskwinie, nasi wszyscy znajomi kochają ten sernik – polecam.

MASA SEROWA:

  • 1 szklanka cukru
  • 25 dkg miękkiego masła
  • 8 jaj
  • 1 kg zmielonego sera (ja daję gotowy twaróg w wiaderku)
  • 2 budynie śmietankowe
  • zapach (nigdy nie wiem co to znaczy, więc daję lub nie cukier waniliowy)
  • duża puszka brzoskwiń
Masło należy dobrze utrzeć  z cukrem, potem stopniowo dodawać po 1 jajku, potem ser i resztę składników.

PIANA:

  • 5 białek
  • 2 szklanki cukru

Należy ubić sztywną pianę…

CIASTO:

  • 3 szklanki mąki
  •  25 dkg masła (prosto z lodówki)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 żółtek
  • cukier waniliowy

Wszystkie składniki najpierw porządnie posiekać nożem  (to taki rodzaj, który nie lubi ciepłych rąk),  potem szybko zagnieść ciasto.Wysoką formę (składniki na 25×35 lub większą) wyłożyć papierem do pieczenia.Ciasto podzielić na dwie części. Mniejszą zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki, większą wyłożyć spód foremki, ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i lekko podpiec.

Na podpieczony spód wyłożyć ser, poukładać pokrojone brzoskwinie, wyłożyć pianę. Na wierzch zetrzeć na tarce (duże oczka)  porcję ciasta z zamrażarki.

Piec około godziny.

Komentarze:

  1. Anonimowy pisze:

    Witam
    Ponieważ jestem raczej amatorem w kuchni, chciałam dopytać o kilka kwestii. Czy podana temperatura pieczenia- 170 stopni to temperatura tylko dla spodu ciasta czy dla całego ciasta również i czy jest to 170 z termoobiegiem czy bez?
    Ile około powinnam piec spod ciasta- 15 min? Czy dłużej, co znaczy lekko ?
    I chciałam jeszcze dopytać o wagę kostki masła i margaryny. Czy jest to 200 czy 250 g. Teraz w sprzedaży są kostki o różnej wadze.

    Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź.

    Asia

  2. Laura pisze:

    Witaj Asiu,
    Wszystkie ciasta piekę bez termoobiegu (ten wykorzystuję jedynie do podpiekania mięsa). Piekę przy ustawieniu obu grzałek. W nielicznych przypadkach wyłączam jedną z grzałek, najczęściej jeśli wierzch się zbyt mocno spieka.
    Myślę, że te 15 minut będzie ok. Ciasto powinno lekko w kilku miejscach "złapać" takie złotawe plamki.
    Co do kostek, masz rację. Przepis jest stary – wtedy wszystko było unormowane-kostka miała 25 dkg i już. Na pewno do masy serowej możesz dodać 20 dkg ostatnio tak właśnie robiłam (zawsze to trochę mniej kalorii).
    Pozdrawiam serdecznie,
    Laura

Dodaj komentarz