SERNIK Z CZEKOLADĄ

Ten sernik z czekoladą to całkowicie nowy przepis w naszym domu. Zaczerpnięty z Kwestii Smaku, troszkę zmieniony (w mojej wersji doszła dwukolorowa masa serowa). Zrobiłam go na święta – wszyscy byli zachwyceni, zarówno smakiem jak i wyglądem.

Jeśli chodzi o spód wykorzystany w cieście –  to rewelacja. Uważam, że było to odkrycie roku – na pewno do wykorzystania w innych ciastach.

Trzy lata od opublikowania tego przepisu wreszcie dołączam zdjęcie. Tym razem sernik wykonany został przez moją córkę. Z gorzką czekoladą sernik smakował wyśmienicie.

Ciasto było robione przez nas kilkukrotnie. Mamy wśród rodziny i znajomych wielu fanów tego sernika.

CIASTO:

  •  25 dkg mąki
  • 20 dkg schłodzonego masła
  • 12 dkg brązowego cukru (ja wykorzystałam cukier trzcinowy)
  • 10  dkg zmielonych migdałów
  • 1 żółtko
  1. Z podanych składników szybko zagnieść ciasto – najlepiej najpierw wszystko porządnie posiekać nożem.
  2. Wyrobione ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około godzinę.
  3. Schłodzone ciasto wyłożyć na odmierzony kawałek papieru do pieczenia (składniki na formę 25×35 lub większą) i rozwałkować placek większy niż rozmiar blaszki (należy wykonać rant ok. 2,5 cm).
  4. Ciasto przełożyć z papierem do formy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni.
  5. Piec około 25 minut.

MASA:

  • 1 kg twarogu – najlepszy gotowy w wiaderku
  • 20 dkg drobnego cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 100 ml mleka
  • 2 tabliczki białej czekolady,
  • 2 tabliczki czarnej gorzkiej czekolady,
  • 5 jaj
  1. Ucierać ser z cukrami, dodając mleko oraz jajka. Ubić razem na gładką masę.
  2. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać rozpuszczoną i wystudzoną białą czekoladę, do drugiej gorzką.
  3. Masy wyłożyć w dowolny sposób na podpieczony spód. Ja wykładałam małymi kupkami, tak aby stworzyły “łaciatą krówkę”.
  4. Piec przez 50 – 60 minut. Studzić w piekarniku.

Jak każdy sernik, należy kroić go i podawać po schłodzeniu w lodówce.

Sernik z czekoladą

Sernik z czekoladą

Sernik z czekoladą

 

Dodaj komentarz