ZIELONE PESTO

Pesto alla genovese – zielony sos pochodzący z Genui we Włoszech którego głównym składnikiem jest bazylia.
W przeciwieństwie do odmiany standardowej (pesto alla genovese) czerwone pesto sycylijskie (pesto alla siciliana) zawiera suszone na słońcu pomidory.

żródło: Wikipedia

Prawdziwe zielone pesto powstaje z utarcia w moździerzu liści bazylii, ząbków czosnku, parmezanu, orzeszków piniowych oraz oliwy z oliwek. Wersja ze składników bardziej “polskich” jest zdecydowanie tańszą wersją – równie smaczną.Ja bardzo często robię pesto zastępując bazylię rukolą a zamiast orzechów daję sam słonecznik.

Pesto nadaje się nie tylko do makaronów, smakuje na grzance, na porcji mięsa a także na kawałku upieczonej ryby… Kromka świeżego lub opieczonego w tosterze chleba to jedna z moich ulubionych kanapek.

SKŁADNIKI:
  • pęczek świeżej bazylii
  • 4 ząbki czosnku
  • 10 dkg tartego parmezanu
  • 10 łyżek oliwy z oliwek
  • garść łuskanych orzechów włoskich
  • garść łuskanego słonecznika
  • 1/2 łyżeczki soli
  1. Bazylię posiekać, dodać pozostałe składniki.
  2. Utrzeć w moździerzu lub malakserze.

Dodaj komentarz