ZUPA SEROWA

Zupa serowa

Jedna z moich ulubionych zup. Zupa serowa nie jest taka sobie, jest szybkim obiadowym daniem, ale też spokojnie można zaserwować ją na imprezie podając w bulionówkach z dodatkiem bagietki.

W oryginalnym przepisie mrożonka warzywna to marchew z groszkiem, ja wypróbowałam kilka innych – nie nadają się wszelkie z dodatkiem pora. Najlepsze są: marchew, groszek, fasolka szparagowa i kalafior.

Od jakiegoś czasu w mojej zamrażarce zawsze jest kilka worków z różnymi mrożonymi warzywami. Kupuję je w Makro (takie 2,5 kg), jest to tanie i bardzo wygodne – kiedy mam potrzebę dodaję garść potrzebnych warzyw.

SKŁADNIKI:

  • 0,5 kg mrożona mieszanka warzywna
  • 2-3 marchewki
  • duża cebula
  • 5 łyżek oleju
  • 2-4 serki topione (kremowy, tylżycki)
  • sól, pieprz
  1. Marchew obieramy, ucieramy na dużych oczkach.
  2. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, oprószamy solą i lekko podsmażamy na oleju, dodajemy marchew i  smażymy dalej do miękkości marchewki, uważając żeby warzywa się nie przypaliły.
  3. Zagotowujemy wodę (ok. 1,5 litra), wrzucamy pokrojone serki, kiedy się rozpuszczą dodajemy mrożonkę warzywną doprawiamy solą i gotujemy do miękkości warzyw.
  4. Dodajemy podsmażoną cebulę z marchewką, doprawiamy solą oraz pieprzem i jeszcze chwilę gotujemy. Zupa powinna być pikantna.
  5. Zupa serowa najlepiej smakuje z bagietką.

Dodaj komentarz