CHLEB Z RICOTTĄ

Ten pyszny chlebek zagościł pierwszy raz w naszym domu gdy miałam na zbyciu sporą ilość ricotty. Zaczęłam poszukiwania w necie i znalazłam ten rewelacyjny przepis na stronie Pracownia Wypieków. W wersji oryginalnej jest z koperkiem, ja jednak go nie daję – zjadamy go z masełkiem lub z miodem.

Mój syn wprost za nim przepada.

SKŁADNIKI:

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 2 dkg świeżych drożdży
  • 25 dkg sera ricotta
  • 10 dkg miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • do posmarowania i wysypania blaszki: 1 łyżka oleju i np. otręby lub śruta zbożowa
  1. Drożdże zasypać cukrem, odstawić na kilka minut, aby zaczęły pracować.
  2. Dodać pozostałe składniki i wyrabiać, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek naczynia. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej i wysypanej dużej keksówki (lub dwóch małych) – ja używam specjalnej foremki chlebowej.
  3. Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu można ponacinać bochenek.
  4. Wstawić do piekarnika. Piec 30-45 minut w temperaturze 200 stopni C.

Komentarze:

  1. Edyta Kubasiak pisze:

    Dzień dobry chlebek jest pyszny piekłam już wiele razy ale ostatnio coś mi nie wychodzi nie wiem gdzie popełniam błąd bo chlebek jest bardzo miękki kruszy się nie można go ukroić Może pani mi podpowie co zrobić żeby był bardziej zwarty ?

    1. Laura pisze:

      jedyne co mi przychodzi do głowy to zwiększenie czasu wyrabiania…
      przepraszam za tak późną odpowiedź – byliśmy na urlopie
      pozdrawiam

Dodaj komentarz