DOMOWY MAKARON NA JAJKACH

Domowy makaron

Dzisiaj wspomnienie z dzieciństwa. Przepis na prawdziwy domowy makaron, który w każdą niedzielę babcia przygotowywała do rosołu. Jakiś czas temu porządkując swoją spiżarkę, znalazłam nigdy nie wykorzystane elementy od starej maszynki do mielenia mięsa. Dawno temu wrzuciłam je do jakiegoś koszyka – wtedy nawet nie bardzo zastanawiałam się do czego mogą służyć – i tak przeleżały wiele lat. Teraz zaczęliśmy je oglądać całą rodziną i okazało się, że są to sitka do robienia różnych kształtów makaronu – co lepsze, pasują do naszej elektrycznej maszynki.

Minęło trochę czasu, zanim zabrałam się za niego. Na tę okazję zakupiłam nawet mąkę semolinę, no i dziś premiera makaronu domowej roboty. Ja tym razem wykorzystałam maszynkę. Bardzo przydaje się pomoc drugiej osoby – jedna osoba “mieli”, druga odcina i układa makaron. Dzisiaj wypróbowałam dwa sitka. Z pierwszego zrobiłam 4 centymetrowej długości kluseczki, z drugiego długie spaghetti (z dziurką w środku).

Jeden z moich ulubionych przepisów na makaron z dzieciństwa to podsmażany makaron z jajkiem – przepis znajdziesz tutaj.

SKŁADNIKI NA DOMOWY MAKARON:

  • ok. 500 g mąki
  • 6-8 jaj, tyle ile wgniecie się do mąki
  1. Z podanych składników wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Przykrywamy i odstawiamy na kilkanaście minut, aby odpoczęło.
  2. Wyrobione ciasto bardzo cienko wałkujemy, podsypując stolnicę mąką, zostawiamy aby ciasto lekko podeschło, a potem kroimy w zależności od potrzeby.
  3. Wyrobione ciasto można też utrzeć na tarce z dużymi oczkami, wyjdą wtedy kluski typu zacierki.

Makaron można wysuszyć i przechowywać – w takim przypadku nie należy do ciasta dodawać soli, gdyż makaron łatwiej pleśnieje. Gotowy makaron należy ugotować w osolonej wodzie.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

11 komentarzy

  1. U mnie w domu też robiło się kruche ciasteczka za pomocą maszynki do mielenia mięsa – jednak to całkiem inne sitka – z tamtych wychodzą o wiele większe kształty…

  2. Przybylam sie pozachwycac. Te cudne bucatini z rowakami (tym lepiej sos sie do nich przyklei) mnie zachwycili.
    Wracaj na moj blog i obejrzyj przepis na krolika all'ischitana, Twoje bucatini z tym sosikiem spod krolika beda idealne.

  3. Czy używając takich sitek do makaronu należy wyjąć z maszynki do mięsa nóż (ten taki co kształtem przypomina sfastykę)?

Zostaw komentarz