GOŁĄBKI TRADYCYJNE

Tradycyjne gołąbki

Gołąbki lubią chyba wszyscy, no może z wyjątkiem mojego teścia, który uważa, że to profanacja mięsa mielonego – jest maniakiem kotletów mielonych.

Oczywiście możliwości kombinacji jest wiele: wybór mięsa, stosunek ryżu do mięsa czy też rodzaj “ubranka”, bo przecież można zawinąć je w kapustę, w kapustę kiszoną czy liście winogron.

W dzisiejszej wersji: mięso wieprzowo-wołowe zawijane w kapustę włoską.

 SKŁADNIKI:

  • kapusta włoska
  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 2 (3) woreczki ryżu
  • 2 cebule
  • 1 szklanka bulionu
  • olej
  • sól, pieprz
  1. Z kapusty wyciąć głąb i sparzyć ją w lekko osolonej wodzie (parzyć krócej niż zwykła kapustę). Ostudzić potem wyciąć grube nerwy.
  2. Ryż ugotować  al dente. Gorący dodać do mięsa i dokładnie wszystko wymieszać.
  3. Cebulę pokroić, lekko posolić  i zeszklić na oleju, dodać do farszu.
  4. Farsz doprawić solą i pieprzem. Nakładać do liści i zawijać gołąbki.
  5. Naczynie żaroodporne wyłożyć zbędnymi liśćmi kapuścianymi, układać ciasno gołąbki, wierzch też przykryć liśćmi.
  6. Podlać bulionem lub wodą z vegetą. Upiec.

SOS POMIDOROWY: 

  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła lub margaryny
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • kostka bulionowa
  1. Kostkę rosołową rozpuścić w szklance wody.
  2. Na maśle zeszklić czosnek, podsypać  mąką, dodać przecier, dokładnie rozmieszać i podlewać bulionem ciągle mieszając. Dodać ewentualnie więcej wody do osiągnięcia wymaganej konsystencji.
  3. Doprawić solą i pieprzem.

Gołąbki podaj na ciepło z sosem pomidorowym.

Dodaj komentarz