KRUPNIK

Krupnik

Jako że zima – to coś na rozgrzewkę. Smaczna i bardzo zdrowa zupa. Tradycyjny przepis na krupnik z kaszą jęczmienną, na wieprzowym mięsie. Najbardziej smakuje mi ugotowana na żeberkach wieprzowych.

SKŁADNIKI:

  • 1/2 kg mięsa wieprzowego z kością (żeberka, łopatka)
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 10 dkg kaszy jęczmiennej
  • sól, pieprz
  1. Mięso zalej zimną wodą, dodaj łyżkę soli. Gotuj około pół godziny.
  2. Marchew i pietruszkę obierz, pokrój w słupki lub większą kostkę. Dodaj do wywaru.
  3. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do wywaru.
  4. Kaszę przepłucz. Ziemniaki obierz i pokrój w dużą kostkę, dodaj do wywaru.
  5. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj do miękkości wszystkich składników.

Dodaj komentarz