KUKUŁKA

To jest mieszanka alkoholowa pochodząca z miejscowości Jeszkowice pod Wrocławiem. Dostałam przepis, zrobiłam… było przepyszne. Taka forma likieru.

Najlepiej smakuje bardzo mocno schłodzona.

SKŁADNIKI:

  • 1/2 litra spirytusu
  • 2 piwa Karmi (każde oprócz malinowego)
  • 1 szklanka cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  1. Karmi zagotować z cukrami (trzeba uważać, żeby nie wykipiało), dokładnie rozmieszać aby cukier się rozpuścił.
  2. Wystudzić wymieszać ze spirytusem, rozlać do butelek.

Komentarze:

  1. Anonimowy pisze:

    I znam ten trunek w wersji z porterem zamiast karmi. Domyślam się, że moja wersja może być lepsza.

  2. Laura pisze:

    możliwe, ja próbowałam tylko z klasycznym i kawowym karmi

  3. anfil pisze:

    w/g tego przepsiu wódeczkę robiła moja mama w latach sześćdziesiątych, o ile pamiętam był wtedy dość popularny

    1. Laura pisze:

      pewnie tak – ten przepis dostałam od mamy mojej znajomej

Dodaj komentarz