SMAŻONA MAKRELA Z PATELNI

Smażona makrela z patelni

Kolejna propozycja ryby na obiad. Będę namawiać do jedzenia ryb – są źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega, ale mają niską zawartość tłuszczów nasyconych, a tłuste ryby dostarczają witaminy A i D. Makrela dawniej gościła na naszym stole w formie ryby wędzonej. Pierwszy raz w innej postaci dane nam było jej spróbować w Chorwacji – grillowana, mocno przyprawiona czosnkiem, podana z surówką i bagietką – była przepyszna. Potem często kupowaliśmy makrele od rybaka i przyrządzaliśmy je w podobny sposób. Dzisiejsza smażona makrela jest bez czosnku, a podana z warzywami w sosie serowym.

SKŁADNIKI – SMAŻONA MAKRELA Z PATELNI:

  • 4 świeże makrele
  • 1 cytryna,
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz, może być cytrynowy

PRZYGOTOWANIE:

  1. Rybę należy sprawić, dokładnie opłukać i osuszyć. Natrzeć solą i pieprzem nie zapominając o środku. Odstawić na godzinę do lodówki.
  2. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
  3. Podać z cytryną i ulubionymi warzywami.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz