PASZTET DROBIOWY Z PODGRZYBKAMI

Pasztet drobiowy

Prosty do przygotowania pasztet drobiowy wykorzystujący ugotowane mięso kurczaka. Świetny sposób na zagospodarowanie mięsa z niedzielnego rosołu.

Nie jesteśmy tradycyjnym domem, w którym po każdym weekendzie z racji niedzielnego rosołu zostają dwie rzeczy: pół gara zupy i sporo gotowanego mięsa drobiowego. Ten weekend był inny – bo u nas też był rosół.

Spożytkować bulion jest bardzo prosto: w rodzinnym domu mojego męża poniedziałek to dzień zupy pomidorowej – najlepsza pomidorówka to taka według wskazówek babci Ali, mocno doprawiona czosnkiem i oczywiście z makaronem.Dzisiaj podaję sposób na zagospodarowanie mięska: pasztet, który można przyrządzić na wiele sposobów i doprawić tak jak się lubi. Kromka chleba posmarowana masłem, posypana kiełkami i pasztet własnej roboty…

SKŁADNIKI:

  • 1/2 kg ugotowanego mięsa z kurczaka
  • garść suszonych grzybów
  • 1 duża cebula
  • 2-3 łyżki oleju
  • pęczek lub 3 łyżki suszonej natki pietruszki
  • 2 jaja
  • ok. 5 łyżek tartej bułki
  • masło i bułka tarta do wysmarowania formy
  • sól, pieprz
  1. Mięso obrać z kości i skóry (podana ilość dotyczy już obranego mięsa).
  2. Grzyby przepłukać i moczyć w wodzie 15 minut.
  3. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, oprószyć solą. Cebulę i grzyby przesmażyć na oleju, tak żeby cebula się zeszkliła, wystudzić.
  4. Mięso i cebulę z grzybami zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub ewentualnie zmiksować w blenderze.
  5. Dodać jaja, posiekaną natkę pietruszki i tartą bułkę, doprawić do smaku i dokładnie wyrobić.
  6. Formę (mała keksówka lub nieduże naczynie żaroodporne) posmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wyłożyć masę mięsno-grzybową, wyrównać i piec 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.

Możliwe modyfikacje:

  • zamiast suszonych grzybów można użyć lekko podduszone pieczarki
  • natkę można zamienić innymi ziołami np. majerankiem

Komentarze:

Dodaj komentarz