PIWO GRZANE Z JAJKIEM

Straszliwie miałam dzisiaj ochotę na coś… coś dobrego i rozgrzewającego. Do głowy przychodziła mi tylko czekolada z rumem lub Irish Coffee – niewykonalne z powodu braku składników.

Przypomniałam sobie o przepisie z folderu któregoś z browaru – kiedyś zanotowałam – teraz okazał się zbawienny…

Składniki były – dobrze się składa, że kiedy mężowie wyjeżdżają w delegacje, zostawiają w lodówce swoje zapasy – na drzwiczkach czekało piwo.

SKŁADNIKI:

  • ½ l jasnego piwa
  • 2 żółtka
  • ½ szklanki cukru
  • 4-5 goździków, szczypta cynamonu, szczypta gałki muszkatołowej
  1. Żółtka utrzeć cukrem, piwo podgrzać z przyprawami. Żółtka zahartować, dodając po łyżce gorącego piwa i energicznie mieszając. Na koniec żółtka wlać do piwa, wymieszać i podgrzewać uważając, żeby napój się nie zagotował.

Podawać gorące, posypane szczyptą przypraw.

Dodaj komentarz