PLACEK CEBULOWY – CEBULAK

Cebulak czyli placek cebulowy na cieście drożdżowym. Rewelacyjny, delikatny smak farszu z duszonej cebuli, rozłożony na cieście ala pizza i zapieczony pod warstewką sera.

Kiedy dostaliśmy zaproszenie na składkowego Sylwestra do naszych przyjaciół, Beata powiedziała: “Ty przynosisz cebulaka”.
Pomysł na ten rewelacyjny placek dawno temu wygrzebałam w jakiejś poradnikowej książce mojej mamy z czasów komuny. Po kilku zmianach jakie wprowadziłam do przepisu zaczął funkcjonować w naszej kuchni. Jest świetny na ciepło, jak i na zimno, sam i na przykład z dodatkiem ketchupu.

Cebulak świetnie smakuje popijany gorącym, pikantnym barszczykiem. Zwłaszcza w Nowy Rok po tym jak poprzedniej nocy robiło się z przyjaciółmi orły na śniegu.

FARSZ: 

  • 1 kg cebuli
  • ok. 1/4 szklanki oleju
  • 2 łyżki mąki
  • 2 żółtka
  • mleko
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, pieprz kajeński
  • ser żółty (trochę do posypania)
  1. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzany olej i solimy.
  2. Należy ją zeszklić i tylko delikatnie podsmażyć (trzeba pamiętać o częstym mieszaniu, żeby się nie przypaliła).
  3. Smażącą się cebulę należy oprószyć mąką.
  4. Mieszając dolewać porcjami mleko, aż do uzyskania masy o konsystencji gęstej śmietany.
  5. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz pieprz kajeńskim.
  6. Zestawić z ognia, dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Lekko przestudzić.

CIASTO: 

  • 1/2 kg mąki
  • 5 dkg drożdży
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 3-4 łyżki oliwy
  • łyżeczka cukru
  • płaska łyżeczka soli
  1. Drożdże i cukier rozpuścić w ciepłej wodzie. Odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować.
  2. Do rozczynu dodać mąkę, oliwę oraz sól i dokładnie wyrobić.
  3. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  4. Wyrośnięte ciasto  wyłożyć na blaszkę i delikatnie rozwałkować małym wałeczkiem, albo porozciągać palcami (oba sposoby są równie dobre).
  5. Wyłożyć na posmarowaną tłuszczem (lub wyłożoną papierem) dużą blaszkę (taką dołączoną do piekarnika).
  6. Rozwałkować (najlepszy do tego jest taki mały wałeczek), ciasto powinno mieć dość spory rant.
  7. Wyłożyć na ciasto masę cebulową, posypać startym serem.
  8. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni Celsjusza piekarnika.
  9. Piec około 40 minut.

Dodaj komentarz