PLACKI ZIEMNIACZANE Z MARCHEWKĄ

Placki ziemniaczane lubią chyba wszyscy: można je jeść same, podać z mięsno-grzybowym sosem, ze śmietaną czy po prostu posypane cukrem – smakują zawsze świetnie. Ja najbardziej lubię je w wersji z cukrem.

O takich, troszkę innych plackach niedawno opowiadała mi siostra – placki ziemniaczane z marchewką by Termomix. Troszkę zmieniłam proporcje i tak dzisiaj zagościły na naszym stole żółto-pomarańczowe placuszki.

Wczoraj po wydrążaniu ziemniaków zostały resztki, przeczekały noc w pojemniku w lodówce i dzisiaj miałam mniej do obierania. Potem wszystko do malaksera i na patelnię…

Uwielbiam smażyć placki i ten moment kiedy obraca się je na drugą stronę i tak mocno wtedy czuć zapach cebulki, ślinka sama leci…

SKŁADNIKI:

  • 1 1/2 kg ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 3 jaja
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • szklanka płatków owsianych (ja użyłam otrąb owsianych)
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • do podania: śmietana, cukier…
  1. Warzywa obrać i opłukać.
  2. Utrzeć ręcznie lub korzystając z malaksera, dodać jaja, mąkę i płatki owsiane, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
  3. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron, podawać według uznania.

Dodaj komentarz