RISOTTO Z KREWETKAMI

Ten przepis dedykuję mojej cioci Ewie i wujkowi Waldkowi, jej bo po dziś dzień wychwala krewetki, które jadła kiedyś u nas, a jemu, że nie wie jak one są dobre.

Białe wino jest chyba mniej ważne jako składnik potrawy – podstawa to lampka do samego obiadu.

Krewetki mogą być dowolne: małe lub duże, obrane lub nie, mrożone lub świeże – wypraktykowaliśmy już każde. Zawsze jest tak dobre, że nigdy nic nie zostaje.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg krewetek
  • 2 cebule
  • łyżka masła
  • 4-6 ząbków czosnku
  • pomidory świeże lub w puszce ewentualnie przecier pomidorowy
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka zielonej pasty curry (opcjonalnie)
  • kilka łyżek mleczka kokosowego (opcjonalnie)
  • pól szklanki białego wina
  • szklanka bulionu lub wody z vegetą
  • ryż (najlepszy specjalny, ale równie dobrze nadaje się np. paraboliczny)
  • sól, pieprz
  1. Krewetki opłukać, osączyć na sicie.
  2. Cebulę szklimy na maśle, dodajemy ryż, chwilę przesmażamy podlewamy winem i energicznie mieszamy do momentu aż wino się wchłonie. Zalewamy ryż bulionem i pozwalamy mu delikatnie “pyrkać”.
  3. Na drugiej patelni delikatnie przesmażamy czosnek na oliwie, dodajemy drobno posiekany czosnek i pomidory.
  4. Wrzucamy krewetki, dodajemy pastę curry i mleko kokosowe (jeśli tego używamy). Chwilę razem przesmażamy.
  5. Łączymy składniki z obu patelni i trzymamy na ogniu jeszcze kilka chwil.

Komentarze:

  1. Anonimowy pisze:

    niebo w gębie, polecam – Ewa

Dodaj komentarz