SERNIK PEANUTS

Sernik z orzeszkami ziemnymi

To była premiera tego ciasta. Sernik z orzeszkami ziemnymi – wymyślone i zrobione… uważam, że warto było. Pomysł wykluwał się od kilku dni, kiedy spróbowałam czekoladki przywiezionej przez znajomego mojego męża ze Stanów. Malutka, zgrabniutka pięknie zapakowana czekoladka z nadzieniem, którym było masło orzechowe. Połączenie słodkiego i słonego… bardzo intrygujące.

Spód ciasta to modyfikacja spodu z SERNIKA Z CZEKOLADĄ, masa serowa pochodzi z serii przepisów mojej koleżanki, której dziecko było długi czas na diecie “bezjajecznej” – w moim przypadku wymuszone było to brakiem jajek w lodówce.

CIASTO:

  • 25 dkg mąki
  • 20 dkg schłodzonego masła
  • 12 dkg cukru trzcinowego
  • 10  dkg orzeszków ziemnych (bez tłuszczu, bez soli)
  • płaska łyżeczka soli
  • 1 żółtko
  1. Orzechy z cukrem zmielić w blenderze.
  2. Z podanych składników szybko zagnieść ciasto – najlepiej najpierw wszystko porządnie przesiekać nożem.
  3. Wyrobione ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około godzinę.
  4. Schłodzone ciasto wyłożyć na dużą tortownicę i rozwałkować placek większy niż rozmiar blaszki (należy wykonać rant na wysokość blaszki).
  5. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec 25 minut.

MASA SEROWA:

  • 1 kg twarogu ( “Mój ulubiony” z Wielunia)
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 1/2 kostki masła
  • budyń śmietankowy
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  1. Utrzeć masło z cukrem pudrem na pulchną masę.
  2. Dodawać proszek do pieczenia, budyń, cukier waniliowy, kaszę manną, na koniec stopniowo po łyżce twaróg.
  3. Masę wyłożyć na podpieczony spód.
  4. Piec przez 50 – 60 minut. Studzić w piekarniku.
  5. Najlepiej kroić go i podawać po schłodzeniu w lodówce.

Komentarze:

Dodaj komentarz