ZAPIEKANKA Z ZIEMNIAKAMI I KIEŁBASĄ

To przepis z mojego rodzinnego domu. Prosty, tani a przy tym przepyszny. Podaję orientacyjne proporcje, można dowolnie je modyfikować.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg ziemniaków
  • 0,5 kg cebuli
  • 0,5 kg kiełbasy np. śląskiej
  • sól, pieprz
  1. Ziemniaki i cebulę obieramy. Kroimy na cienkie plastry, ja używam takiej specjalnej tarki.
  2. Kiełbasę kroimy na plasterki.
  3. Układamy w naczyniu żaroodpornym warstwami: ziemniaki, kiełbasa, cebula, ostatnią warstwą mają być ziemniaki. Warstwy cebuli oraz ostatnią warstwę ziemniaków oprószamy solą i pieprzem.
  4. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku (180 stopni C) ponad godzinę.
  5. Najlepiej sprawdzić, czy ziemniaki nie są surowe.

Dodaj komentarz