ZIEMNIAKI Z NIESPODZIANKĄ

Nie jestem szczególną zwolenniczką ziemniaków – takich zwykłych “do obiadu”, ale kocham nieograniczone możliwości ich wykorzystania w kuchni.

Pomysł na dzisiejszy obiad rodził się od dnia wczorajszego. W lodówce po ugotowaniu wywaru do zupy grzybowej czekał kawałek mięska – nie mógł się przecież zmarnować. Po odrzuceniu pomysłów typu pierogi lub krokiety (mięsa było zbyt mało, żeby się za nie zabierać), pomyślałam jak połączyć to co mam z ziemniakami.

Tak powstały ziemniaczki nadziewane mielonym mięsem, które podałam z dodatkiem śmietanowego sosu z porów.

SKŁADNIKI:

  • 20 dkg gotowanego mięsa (oczywiście tyle ile mamy)
  • 1 kg ziemniaków (raczej wybrać równe wielkością)
  • cebula
  • jajo
  • sól, pieprz
  • łyżka oleju
  • ser żółty (ja użyłam podwędzanego)
  1. Mięso i cebulę zmielić w maszynce do mielenia mięsa, dodać jajo i doprawić solą i pieprzem – powinno być dość pikantne – fajnie się wtedy komponuje z ziemniakami.
  2. Ziemniaki obrać i opłukać. Duże ziemniaki przekroić na pół, z mniejszych ściąć górę i wydrążyć środek. Najlepsza do tego będzie specjalna łyżeczka, ale bez problemu zrobiłam to małym nożykiem do jarzyn. Żeby ziemniaki nie przewracały się należy lekko dociąć dół.
  3. Resztki pozostałe po wydrążeniu ziemniaków można wykorzystać np. do zrobienia placków ziemniaczanych.
  4. Napełniać farszem wydrążone ziemniaki i układać w naczyniu do zapiekania (można posmarować naczynie olejem).
  5. Zapiekać pod przykryciem w temperaturze 180 stopni około godziny, odkryć, ułożyć na mięsku kawałki sera i zapiekać jeszcze 20 – 30 minut.

Podać z sosem śmietanowo-porowym.

Dodaj komentarz