ZUPA KREM Z GRZYBÓW SUSZONYCH

Zapach suszonych grzybów kojarzy mi się zawsze z moim rodzinnym domem – nie wiem dlaczego – ale jest to jeden z moich ulubionych zapachów kuchennych. Może dlatego, że kiedy za oknem sypie lub pada, zapach ten przypomina o innych porach roku, słonku i o lesie.

No więc taki skrawek jesiennego lasu zagościł u nas na stole.

SKŁADNIKI:

  • porcja mięsa z kością
  • porcja włoszczyzny
  • 2 szklanki suszonych grzybów podgrzybki i prawdziwki)
  • 1/4 szklanki śmietany
  • 1 płaska łyżeczka mąki
  • sól, pieprz
  1. Grzyby dokładnie wypłukać, namoczyć  w gorącej wodzie, zostawić na godzinę.
  2. Z mięsa i włoszczyzny ugotować wywar. Wyjąć mięso, dodać grzyby, gotować wszystko razem do miękkości grzybów. Lekko ostudzić i zmiksować.
  3. Zupę doprawić i zabielić mąką ze śmietaną (należy pamiętać o hartowaniu).
Podałam ją z domowym makaronem, zamiast makaronu można podać grzanki lub groszek ptysiowy.

Dodaj komentarz