A’LA RISOTTO SZPINAKOWE

To moja wersja risotta – może bardziej poprawnie byłoby nazwać to ryż ze szpinakiem, ale co mi tam. Jako dodatek do ryby komponuje się rewelacyjnie. Wystarczy dodać podsmażoną pierś z kurczaka i będziemy mieli samodzielne danie.

SKŁADNIKI:

  • 2 woreczki ryżu (ja używam parabolicznego)
  • 1/2 kg mrożonego szpinaku w liściach (w sezonie oczywiście świeży)
  • 2-4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • sól
  • 2 łyżki zielonego pesto (opcjonalnie)
  1. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić suchy ryż i delikatnie podsmażyć go.
  2. Dodać szpinak (można go wcześniej rozmrozić, ja wrzuciłam bezpośrednio z woreczka)oraz roztarty z solą czosnek. Wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości ryżu.
  3. Od czasu do czasu należy tylko zamieszać i ewentualnie podlać wodą.
  4. Tuż przed podaniem dodać pesto.

Dodaj komentarz