BUŁECZKI FANTAZYJNE

Pomysł na ciasto do bułeczek pochodzi z przepisu na chleb z ricottą. Został on troszkę zmodyfikowany, a reszta to już moja dzisiejsza fantazja…

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • 25 dkg płatków owsianych
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki miodu
  1. Na patelni  zrumienić na złoty kolor płatki owsiane, dodać pozostałe składniki.
  2. Prażyć wszystko razem kilka minut.Wystudzić, mieszając co jakiś czas, żeby płatki się nie posklejały.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 35 dkg mąki pszennej
  • 25 dkg mąki pszennej razowej
  • 3 łyżki cukru
  • 2,5 dkg świeżych drożdży
  • 25 dkg twarogu
  • 10 dkg miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • do posmarowania i wysypania blaszki: 1 łyżka oleju i np. otręby lub śruta zbożowa
  1. Drożdże zasypać cukrem, odstawić na kilka minut, aby zaczęły pracować.
  2. Dodać pozostałe składniki i wyrabiać, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek naczynia.
  3. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na około godzinę w ciepłe miejsce.
  4. Z 2/3 wyrośniętego ciasta uformować wałek i pokroić go na 12 części. Każdą z nich rozwałkować tworząc koło.
  5. Do pozostałej części ciasta wsypać płatki, wymieszać, podzielić także na 12 części i uformować z nich kulki. Układać na wysmarowanej blaszce (po 6 na każdej) zachowując duże odstępy. Wstawić do  lekko ciepłego piekarnika (50-60 stopni) i zostawić na około pół godziny do wyrośnięcia.Kulki układać na kółkach, łączyć dwa przeciwległe brzegi kółek i docisnąć, aby dokładnie się skleiły.
  6. Piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Dodaj komentarz