Tradycyjne buraczki zasmażane

BURACZKI ZASMAŻANE

Buraczki zasmażane jako dodatek do mięsnego obiadu są po prostu cudowne, a już do wołowych zrazów i kotletów mielonych powinny być podawane obowiązkowo.

Niedawno miałam okazję spróbować buraczki na ciepło przygotowane w Termomixie – słowa uznania dla mojego szwagra – były naprawdę rewelacyjne.

U nas magicznego urządzenia brak, więc były przygotowane w sposób bardziej tradycyjny. Buraki dobrze jest ugotować poprzedniego dnia, a przed samym obiadem należy tylko je “wykończyć”…

SKŁADNIKI:

  • 1 kg buraków
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 3-4 łyżki śmietany
  • sól
  1. Przygotować buraki. Można je upiec lub ugotować.
  2. Buraki wyszorować. Każdego zawinąć w folię aluminiową i piec w temperaturze 200 stopni C od 45 do 60 minut w zależności od wielkości. Buraki można też ugotować, lecz takie pieczone mają zdecydowanie lepszy smak.
  3. Buraki ostudzić, zetrzeć na tarce na  drobnych oczkach.
  4. W rondlu rozgrzać masło, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Do zasmażki dodać 2 – 3 łyżki startych buraków i wymieszać, tak aby powstała jednolita masa. Dodać resztę buraków, doprawić solą i smażyć około 10 minut.
  5. Dodać śmietanę i smażyć kolejne 5 minut.

2 komentarze

Dodaj komentarz