CHLEBEK NAAN

Wczoraj obiecałam napisać o indyjskim spotkaniu w Gałowie… Uwielbiam przepisy innych kuchni, zwłaszcza takie autentyczne, zrobione lub przekazane przez kogoś z danego kraju. Marek pochwalił się, że liznął nieco kuchni indyjskiej, gdyż podczas pobytu na misji pokojowej w Libanie miał okazję poznać hinduskiego kucharza, który nauczył go kilku fajnych przepisów.

Umówiliśmy się na kosztowanie ich ulubionego Kurczaka w chilli, ja zaproponowałam zrobienie chlebków naan.

Przepis na chlebek (minimalnie zmieniony) pochodzi z książki “Szczypta smaku… Indie” – wydawnictwo: Wega Delbana Polska.

SKŁADNIKI:

  • 1/2 – 3/4 kg mąki
  • 300 ml mleka
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki czarnuszki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 200 ml gęstego jogurtu naturalnego
  1. Do ciepłego mleka dodać drożdże, dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę w ciepłe miejsce.
  2. W dużym kubku wymieszać olej, jogurt i jajko.
  3. Mąkę (1/2 kg) przesiać do dużej miski. Dodać sól, czarnuszkę i proszek do pieczenia, zrobić w środku zagłębienie, do którego należy wlać obie przygotowane wcześniej mieszanki. Dokładnie wymieszać, jeśli będzie zbyt rzadkie dodać więcej mąki.
  4. Zagniatać ciasto przynajmniej 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne i z łatwością będzie odchodziło od ręki. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  5. Wyrośnięte ciasto ponakłuwać, chwilę pougniatać i podzielić: ciasto wyłożyć na stolnicę, uformować gruby walec i odkrajać plastry (mi z tych proporcji wyszło 15 chlebków). Z każdego plastra palcami formować cienkie placuszki.
  6. Piec na kratce (lub blaszce) w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Podczas pieczenia na dno piekarnika wstawić blaszkę z wodą (chlebek nie będzie wysychał), kratkę z chlebkami  (ja układałam po 2 – 3 sztuki) wstawiać na najwyższą półkę w piekarniku. Piec 7 minut, potem obrócić chlebki i piec kolejne 5 minut.
  7. Upieczone chlebki układać w koszyczku (lub misce) i przykryć je ściereczką.

Chlebki są doskonałym dodatkiem do potraw mięsnych i warzywnych, wykorzystuje się do jedzenia (zamiast łyżki czy widelca), rewelacyjnie można nimi “wygarniać” resztki sosów.

Komentarze:

  1. Karmel-itka. pisze:

    uwielbiam te chlebki!
    dawno ich nie piekłam…

  2. Arvén pisze:

    Moja Mama ostatnio wytropiła gdzieś Naan i teraz jak domyślam się, byłoby świetnie gdybym je upiekła 😉 Teraz szukam jeszcze tylko dobrego dodatku i pewnie wrócę do Ciebie po przepis.

  3. Marta pisze:

    Jako, że Dawid zakochał się w kurczaku (zażyczył sobie na śniadanie w niedzielę nawet), będę go robiła w weekend. Ja z kolei zakochałam się w chlebkach, tak więc bardzo się cieszę, że przepis jest już na stronie 😉

  4. Marta pisze:

    Mam pytanko, czy te drożdże to faktycznie 15g? czyli jakaś łyżeczka z hakiem?

Dodaj komentarz