CIASTO Z NUTKĄ CZEKOLADY I PIKANTERII

Spodobało mi się chilli w czekoladowym cieście. Troszkę zmodyfikowałam przepis z książki Dania niskotłuszczowe i wyszło takie oto ciacho.

Pikantne, pachnące…

Przepis dołączam do tegorocznego Czekoladowego Weekendu oraz do Warzyw w słodyczach. Mam nadzieję, że coś czekoladowego jeszcze powstanie do końca weekendu…

SKŁADNIKI:

  • 25 dkg mąki
  • 3 jajka
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 łyżki oleju
  • 15 dkg ciemnego cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 25 dkg tartej marchewki
  • sok wyciśnięty z jednej sporej pomarańczy
  • 25 dkg płatków owsianych
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady (20 dkg)
  • garść pokrojonych daktyli lub/i garść rodzynek
  1. Płatki uprażyć na patelni, dodać połamaną czekoladę, rozpuścić i dokładnie wymieszać (aby płatki powlekły się czekoladą). Wystudzić.
  2. Mąkę z proszkiem i sodą  przesiać do miski, dodać imbir, sól i chilli.
  3. Jaja utrzeć z cukrem, dodać olej i sok z pomarańczy dodawać po łyżce mąki ciągle ucierając. Na końcu dodać startą  marchew,  płatki owsiane i daktyle.
  4. Wylać do foremki wyłożonej papierem (25×25), piec około godziny w temperaturze 180 stopni.

Komentarze:

  1. bijana pisze:

    wygląda bardzo apetycznie, bardzo jestem ciekawa tej kombinacji smakow…

  2. Zaytoon pisze:

    Świetnie wygląda. A i ja mam nadzieję poczynić coś czekoladowego z dodatkiem chilli…

    Pozdrawiam! 🙂

  3. atina pisze:

    Ciasto wygląda rewelacyjnie! ciesze się, ze jesteś z nami w Czekoweekend:) Pozdrawiam!

  4. aga pisze:

    to ciacho wyglada bardzo smakowicie:)

  5. Boskie. Słodkie, zdrowe, marchewkowe. Witaminy, magnez i błonnik.

  6. chantel pisze:

    cudowne ciasto 🙂
    zapraszam do przyłączenia się z tym przepisem do akcji "warzywa w słodyczach" na durszlaku 🙂

Dodaj komentarz