HOUSKOVY KNEDLIK Z GULASZEM CIELĘCYM

W weekend zrobiliśmy wypad poza miasto – pojechaliśmy do Złotego Stoku. Byliśmy tak blisko granicy, że nie zdołaliśmy się oprzeć pokusie wypadu do kraju sąsiadów. Przepiękna miejscowość – Javornik, małe zakupy i w drodze powrotnej w wioseczce Bily Potok obiadek. Jedzenie czeskie jest tak proste i tak smaczne zarazem.

Jak dla mnie z czeskiego menu, są dwie rzeczy którym się nie mogę oprzeć: Česneková polevka oraz Smażeny syr i bramborove krokety. Dla bywalców wszystko jasne, dla tych, którym nie dane było lub może nie mieli odwagi: zupa czosnkowa i smażony ser z kuleczkami ziemniaczanymi. Kiedy przychodzi nam coś zamawiać do zjedzenia jesteśmy bardzo monotematyczni.

Jednak podczas zakupów zawsze w koszyku ląduje gotowy Houskový knedlík. Po kilku dniach mamy jeszcze raz w domu czeski obiad…

W naszych sklepach można kupić czeskie knedle (mogę polecić te z firmy Henglein) lub po prostu zrobić je samemu – sprawdzony przepis.

SKŁADNIKI:

  • 1/2 kg cielęciny na gulasz
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • szklanka bulionu (lub wody z kostką rosołową)
  • 2 łyżki mąki
  • szklanka śmietany
  • olej
  • sól, pieprz
  1. Mięso opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w kostkę, podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Dodać cebulkę pokrojoną w kostkę i paprykę pokrojoną w paseczki, oprószyć solą i mieszając smażyć do miękkości cebuli.
  2. Dodać czosnek, podlać bulionem, doprawić i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa.
  3. Mąkę rozmieszać z wodą i śmietaną, dodać do mięsa (wcześniej zahartować). W razie potrzeby dodać wody (sosu powinno być sporo) i wszystko chwilę pogotować.

PRZYGOTOWANIE KNEDLIKA:

Jeśli korzystamy w gotowca, należy go pokroić na 1,5 cm plastry. Pokrojone plastry podgrzać na parze. Gorące układać na talerzu, polać gulaszem i podawać z surówkami.

3 komentarze

  1. OCH NA SAMO WSPOMNIENIE "Smażeny syr i bramborove krokety" ROBI MI SIĘ MIŁO I WRACAJĄ SZLONE WSPOMNIENIA NASZYCH WYPADÓW NA "CZESKIE OBIADKI" 😉

Dodaj komentarz