CZESKI KNEDLIK HOUSKOVY, CZYLI BUŁKOWY

Czeski knedlik bułkowy czyli houskový

Wypróbowany przepis, wykonany podczas imprezy czeskiej. Nasz przyjaciel Mariusz, który uważa się za eksperta od knedlików (ma naprawdę olbrzymie doświadczenie w tym temacie) zatwierdził przepis. To przepis na czeski knedlik z dodatkiem bułki czyli houskový, w czeskiej kuchni funkcjonuje także knedlik ziemniaczany czyli bramborový. Taki knedlik najlepiej smakuje z mięsnym gulaszem i czerwoną kapustą.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

SKŁADNIKI NA CZESKI KNEDLIK:

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 3 bułki (jeśli są duże wystarczą dwie)
  • 1 jajo
  • szklanka mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • sól
  • szczypta cukru

PRZYGOTOWANIE:

  1. Drożdże rozmieszać z cukrem i ciepłym mlekiem, wlać do przesianej mąki. Dodać sól i rozkłócone jajko.
  2. Bułki pokroić na niewielkie kawałki, dodać je do mąki i ze wszystkiego zagnieść ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Ciasto wyłożyć na stolnicę i uformować gruby walec (średnicy ok. 10 cm). Podzielić na 2-4 części (długość dobrze jest dopasować do garnka w którym będziemy gotować).
  4. Zagotować wodę, kłaść walce i gotować je ok. 25 minut. Po wyjęciu pokroić na 1,5 cm plastry.
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

5 komentarzy

  1. Wygląda apetycznie,ale mam pyt.odnośnie gotowania:włożyć do wody "na golasa",nie rozleci się? a może na parze? Anka

Zostaw komentarz