KOTLET SCHABOWY TRADYCYJNY

Jakiś czas temu usłyszałam od mojego męża tekst: ” W niektórych domach to się jada schabowe…”.

Co tu dodawać. Nie jestem fanatyczką typowych polskich ciężkich obiadów, ale jakoś sama zapragnęłam zjeść czegoś takiego swojskiego, takiego niezdrowego… takiego dobrego.

Co prawda ideałem byłby kotlecik z kostką, który nie wiem dlaczego, ale smakuje dużo lepiej – był bez kostki, ale smakował wszystkim.

SKŁADNIKI:

  • po jednym kotlecie na osobę
  • jajka
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  1. Mięso utłuc z obu stron, ale niezbyt cienko. Oprószyć solą i pieprzem, zostawić na 10-15 minut.
  2. Jaja rozbełtać z solą i pieprzem w głębokim talerzu.
  3. Na drugi talerz wysypać bułkę tartą.
  4. Panierować kotlety (najpierw jajko, potem bułka).
  5. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złocisty kolor.

Kotlet został podany z ziemniakami (dla chętnych odrobina tłuszczu) i surówką z kiszonej kapusty.

Dodaj komentarz