PROSTY KRÓLIK W WARZYWACH

Królik w warzywach

Tak jak obiecałam dziś przepis na królika… Królik w warzywach kłania się. Niby taki zwykły w warzywnej potrawce, ale dodatek przypraw zrobił swoje…

Można podać z ziemniakami lub kaszą – my zjedliśmy go z marokańskim chlebkiem khobz – pełni on w kuchni marokańskiej funkcję łyżki, czy widelca, a chlebek umaczany w sosie to niebo w gębie…

SKŁADNIKI:

  • cały królik
  • 3-4 marchewki
  • 1-2 pietruszki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 szklanki bulionu (lub wody z kostka rosołową)
  • po 1 łyżeczce: kolendry i curry
  • 4 łyżki oleju
  • sól, pieprz,
  • mąka do obtoczenia mięsa
  1. Królika opłukać, osuszyć i podzielić na nieduże porcje ( nie należy zbytnio przejmować się wyglądem porcji – mięso i tak częściowo się rozpadnie tworząc potrawkę).
  2. Warzywa obrać, cebulę pokroić  kostkę, czosnek utrzeć, a marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  3. W garnku lub rondlu z grubym dnem rozgrzać olej.
  4. Każdą porcję królika obtoczyć w mące i kłaść na rozgrzany tłuszcz. Obsmażyć ze wszystkich stron, dodać cebulę wymieszać, po chwili dodać  czosnek oraz startą marchew i pietruszkę. Chwilę smażyć, potem wlać bulion i dokładnie wymieszać.
  5. Doprawić i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby należy podlewać wodą, kiedy mięsko zaczyna się delikatnie rozpadać – możemy uznać, że jest gotowe.

Dodaj komentarz