ŁOSOŚ PIECZONY W FOLII

Upieczone dzwonko łososia, zawinięte w foliowy pakuneczek – alternatywa dla smażenia. Oczywiście w ten sposób można przygotować każdą rybę.

Wystarczy kawałek folii aluminiowej, ryba i dowolne zioła…

SKŁADNIKI:

  • 4 dzwonka łososia (po jednym na osobę)
  • 4 łyżeczki masła (po jednej na osobę)
  • sól, pieprz cytrynowy, koperek, czosnek
  1. Z folii aluminiowej oderwać 4 kawałki (na tyle duże, żeby można było bez problemu zawinąć rybę).
  2. Czosnek rozetrzeć z solą i wymieszać z masłem.
  3. Rybę oprószyć solą,  jedną stronę posypać pieprzem cytrynowym i koperkiem, położyć doprawioną stroną na folii. Drugą stronę posmarować masłem z czosnkiem i zawinąć każdy pakuneczek.
  4. Ułożyć na blaszce, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. pół godziny. Po tym czasie odwinąć delikatnie każdy pakuneczek i piec jeszcze 10 minut na termoobiegu.

Podać z ryżem i surówką lub bagietką.

Dodaj komentarz