PIZZA… I PIECZARKI

Na obiad dzisiaj pizza, czyli to co moje tygryski lubią najbardziej. To potrawa, która się nigdy nie nudzi, którą można jeść kilka razy w tygodniu, która zawsze smakuje (choćby nie wyszła najlepsza). Przepis na wykonanie ciasta jest tutaj, na wierzch dajemy to co mamy i co lubimy – ja najczęściej robię przegląd lodówki, zamrażarki i spiżarki i wyciągam co się da. Staram się robić pizzę z podwójnej porcji – wtedy robię dwie blachy z innymi dodatkami.

Dzisiaj podstawowym składnikiem były pieczarki, o nich będzie nieco więcej.

Wiadomo, że pieczarki nie poleżą zbyt długo, więc dobrze jest w miarę szybko je zjeść albo… przerobić. Praktycznie jedna robota, a można sobie ułatwić pracę na kilka posiłków. Pieczarek miałam bardzo dużo, po obraniu (można tylko opłukać jeśli są ładne), pokroiłam je na plasterki, oprószyłam solą i podsmażyłam na oliwie na największej patelni. Na drugiej patelni podsmażyłam wędlinę z cebulką i do tego dodałam koncentrat pomidorowy. Pieczarki zostały podzielone: część poszła do patelni z wędliną, część zostawiłam do wystudzenia, a pozostałe wylądowały od razu na pizzy.

Teraz w zamrażarce mam pieczarkowe półprodukty – wystarczy potem na przykład ugotować makaron i praktycznie obiad gotowy.

SKŁADNIKI:

  • 1/2 kg mąki (pszenna i razowa)
  • 5 dkg drożdży
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 5 łyżek oliwy
  • łyżeczka cukru
  • płaska łyżeczka soli
  1. Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie, wszystkie składniki dokładnie wyrobić, przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  2. Wyrośnięte ciasto  wyłożyć na blaszkę i delikatnie rozwałkować małym wałeczkiem, albo porozciągać palcami (oba sposoby są równie dobre).

SOS:

  • słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 -2 łyżeczki oregano (lub mieszanki ziołowej na pizzę)
  • 1/2 łyżeczki soli
  1. Ja wrzucam wszystko do blendera – kiedyś ucierałam czosnek z solą i mieszałam sos ręcznie. Sosem należy posmarować rozłożone na blaszce ciasto.

DODATKI:

  • co kto lubi: wędlina lub mięsko: boczek, salami, kurczak wędzony lub pieczony, pieczarki, jajko gotowane, papryka surowa lub konserwowa, ogórek konserwowy, ananas, oliwki, cebulka, kukurydza …
  • ser: może być zwykły starty żółty ser, może być mieszanka różnych serów
  • do posypania: oregano lub bazylia i odrobina sproszkowanej słodkiej papryki
  1. Ułożyć dodatki, posypać serem i ziołami.
  2. Są dwie szkoły pieczenia: można podpiec 5 minut z samym sosem, można od razu układać dodatki i ser. Ja robię raz tak, raz tak.
  3. Piec pizzę należy w jak najwyższej temperaturze – nie mam określonego czasu – musi być podpieczona od spodu (najlepiej lekko podważyć nożem i sprawdzić).

Dodaj komentarz