BAJADERKA – NAJLEPSZE CIASTO PRL

Najlepsza bajaderka

Dziś bajaderka, a skoro na Dzień Kobiet, to oczywiście z czerwonym goździkiem. To było popisowe ciasto mojego dużo młodszego kuzyna Kamila, w okresie jego dzieciństwa. Całkowicie sam przygotowywał naprawdę rewelacyjne ciasto, nieraz dwa w jednym dniu – zdarzało się, że robił bajaderkę rano, a w godzinach popołudniowych robił drugie ciasto…

SKŁADNIKI – BAJADERKA:

  • ½ kg mąki
  • 1 kostka masła (w oryginale była margaryna)
  • 20 dkg cukru pudru
  • 2 jaja
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka mleka
  • 1-2 kieliszki rumu
  • 1 szklanka lub więcej posiekanych bakalii
  • 5 łyżek marmolady

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mąkę z proszkiem przesiać, posiekać z masłem, dodać cukier i jaja. Wyrobić ciasto i podzielić na dwie równe części.
  2. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Upiec dwa placki, powinny mieć złoty kolor.
  3. Jeden z placków jeszcze ciepły, pokruszyć do miski i dodać kakao, mleko, bakalie i rum, dokładnie utrzeć.
  4. Drugi placek posmarować marmoladą, a  na górę wyłożyć masę.
  5. Można polać polewą – tutaj mój przepis.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

10 komentarzy

  1. o tak jestem za :)))! Wiesz przepis z którego korzystałam był chyba identyczny, też się robiło dwa placki, ale ja go zmodyfikowałam, żeby była góra i spód 🙂

  2. pewnie w Twoim, te placki są super kruche. Ja do ostatniej dałam duużo więcej rumu… lałam na oko i zbyt mocno przechyliła mi się butelka…

Zostaw komentarz