Dziś bajaderka, a skoro na Dzień Kobiet, to oczywiście z czerwonym goździkiem. To było popisowe ciasto mojego dużo młodszego kuzyna Kamila, w okresie jego dzieciństwa. Całkowicie sam przygotowywał naprawdę rewelacyjne ciasto, nieraz dwa w jednym dniu – zdarzało się, że robił bajaderkę rano, a w godzinach popołudniowych robił drugie ciasto…
SKŁADNIKI – BAJADERKA:
- ½ kg mąki
- 1 kostka masła (w oryginale była margaryna)
- 20 dkg cukru pudru
- 2 jaja
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1 szklanka mleka
- 1-2 kieliszki rumu
- 1 szklanka lub więcej posiekanych bakalii
- 5 łyżek marmolady
PRZYGOTOWANIE:
- Mąkę z proszkiem przesiać, posiekać z masłem, dodać cukier i jaja. Wyrobić ciasto i podzielić na dwie równe części.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Upiec dwa placki, powinny mieć złoty kolor.
- Jeden z placków jeszcze ciepły, pokruszyć do miski i dodać kakao, mleko, bakalie i rum, dokładnie utrzeć.
- Drugi placek posmarować marmoladą, a na górę wyłożyć masę.
- Można polać polewą – tutaj mój przepis.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
10 komentarzy
hihi, widzę, że mamy bardzo podobny przepis :)wczoraj na swoim blogu też prezentowałam bajaderkę :)pozdrawiam
a ja takiej nie mam z zjadłabym śliczna
zauberi…może rozpropagujemy pomysł, aby bajaderkę uznać za ciasto na Dzień Kobiet…
Chętnie się poczęstuję tym kawałeczkiem.
o tak jestem za :)))! Wiesz przepis z którego korzystałam był chyba identyczny, też się robiło dwa placki, ale ja go zmodyfikowałam, żeby była góra i spód 🙂
pewnie w Twoim, te placki są super kruche. Ja do ostatniej dałam duużo więcej rumu… lałam na oko i zbyt mocno przechyliła mi się butelka…
chetnie bym skubnela kawaleczek:)
cudna jest ta bajaderka. i goździk oczywiście.
mój syn Kamil zamiast marmolady zawsze dawał dżem z czarnej porzeczki, który specjalnie z przeznaczeniem do bajaderki robiłam
zrobiłam bajaderkę z Twojego przepisu, pyszna, polecam!
R.