BAJADERKA

Bajaderka

Dziś bajaderka, a skoro na Dzień Kobiet, to oczywiście z czerwonym goździkiem…

To było popisowe ciasto mojego dużo młodszego kuzyna Kamila, w okresie jego dzieciństwa. Całkowicie sam przygotowywał naprawdę rewelacyjne ciasto, nieraz dwa w jednym dniu – zdarzało się, że robił bajaderkę rano, a w godzinach popołudniowych robił drugie ciasto…

SKŁADNIKI:

  • ½ kg mąki
  • 1 kostka masła (w oryginale była margaryna)
  • 20 dkg cukru pudru
  • 2 jaja
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka mleka
  • 1 kieliszek rumu (można nie dodawać lub dodać trochę więcej)
  • 1 szklanka lub więcej posiekanych bakalii
  • 5 łyżek marmolady
  1. Mąkę z proszkiem przesiać, posiekać z masłem, dodać cukier i jaja. Wyrobić ciasto i podzielić na dwie równe części.
  2. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Upiec dwa placki, powinny mieć złoty kolor.
  3. Jeden z placków jeszcze ciepły, pokruszyć do miski i dodać kakao, mleko, bakalie i rum, dokładnie utrzeć.
  4. Drugi placek posmarować marmoladą, a  na górę wyłożyć masę.
  5. Można polać polewą – tutaj mój przepis.

Komentarze:

  1. zauberi pisze:

    hihi, widzę, że mamy bardzo podobny przepis :)wczoraj na swoim blogu też prezentowałam bajaderkę :)pozdrawiam

  2. kasandraa6 pisze:

    a ja takiej nie mam z zjadłabym śliczna

  3. Laura pisze:

    zauberi…może rozpropagujemy pomysł, aby bajaderkę uznać za ciasto na Dzień Kobiet…

  4. Chętnie się poczęstuję tym kawałeczkiem.

  5. zauberi pisze:

    o tak jestem za :)))! Wiesz przepis z którego korzystałam był chyba identyczny, też się robiło dwa placki, ale ja go zmodyfikowałam, żeby była góra i spód 🙂

  6. Laura pisze:

    pewnie w Twoim, te placki są super kruche. Ja do ostatniej dałam duużo więcej rumu… lałam na oko i zbyt mocno przechyliła mi się butelka…

  7. aga pisze:

    chetnie bym skubnela kawaleczek:)

  8. asieja pisze:

    cudna jest ta bajaderka. i goździk oczywiście.

  9. mój syn Kamil zamiast marmolady zawsze dawał dżem z czarnej porzeczki, który specjalnie z przeznaczeniem do bajaderki robiłam

  10. Anonimowy pisze:

    zrobiłam bajaderkę z Twojego przepisu, pyszna, polecam!
    R.

Dodaj komentarz