CIASTO CZEKOLADOWE Z KAPUSTĄ KISZONĄ JAK BOUNTY

Ciasto czekoladowe z kapustą kiszoną i kremem kokosowym

Zainspirowana przepisem, który zamieściła u siebie chantel postanowiłam poszukać czegoś więcej o czekoladzie i kapuście. Jeśli czekolada, to oczywiście David Lebovitz i okazało się strzał w dziesiątkę. Znalazłam przepis na ciasto z kapustą kiszoną pochodzący z jego książki The Great Book of Chocolate. To niezwykłe ciasto czekoladowe z kapustą kiszoną zrobiłam według oryginalnego przepisu. Na masę wykorzystałam krem z ciasta Bounty  – przepis otrzymany od mojej cioci Ewy. Jeśli chodzi o polewę to podaję przepis według D. Lebovitza, można też wykorzystać swoją ulubioną, ja mam sprawdzony przepis od mojej teściowej i taką właśnie zrobiłam. Polewę zrobiłam z podwójnej ilości składników.

Czy jest to hit? Mi smakowało. Mężowi tak sobie. Ciasto jest niezbyt słodkie, bardzo wilgotne, dodatek kokosa też mi odpowiadał – ja takie lubię…

SKŁADNIKI NA CIASTO CZEKOLADOWE Z KAPUSTĄ:

  • 2/3 szklanki kiszonej kapusty
  • ½ szklanki kakao w proszku
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 ¼ łyżeczki sody
  • ¼ łyżeczki soli
  • 15 dkg masła
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka mleka
  1. Kapustę należy opłukać w zimnej wodzie i odcisnąć (niezbyt mocno), na koniec drobno posiekać.
  2. Przesiać do miski mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce utrzeć na puszysta masę masło z cukrem, dodać jaja i ekstrakt waniliowy.
  3. Mieszając dodać połowę suchych składników, a gdy masa ładnie się połączy wlać mleko, wsypać resztę mąki.
  4. Na koniec dodać posiekana kapustę i wymieszać.
  5. Masę przelać do przygotowanej formy – u mnie była to tortownica – średnica 26 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 45 minut, do suchego patyczka.
  6. Ostudzić, przekroić na dwa blaty.

 SKŁADNIKI NA MASĘ:

  • 3 szklanki mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 25 dag wiórek kokosowych
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 kostka masła
  1. Budyń wymieszać w 1/2 szklanki mleka, pozostałe mleko (2 i 1/2 szklanki) wlać do rondla dodać oba cukry i zagotować. Następnie dodać wiórki kokosowe i gotować nadal na małym ogniu przez około 20 minut, co jakiś czas mieszać, a na koniec dodać masło.
  2. Do gotującej się masy kokosowej wlać mleko z budyniem, zagotować, odstawić do ostudzenia.

POLEWA CZEKOLADOWA:

  • 4 łyżki wody
  • 6 łyżki cukru
  • 100 g masła
  • 4 łyżki kakao
  1. Wodę z cukrem zagotować, dodać masło, rozpuścić i zestawić z ognia, następnie dodać kakao i dokładnie wymieszać do całkowitego połączenia składników.
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

6 komentarzy

  1. no no cieszę się, że nie tylko ja zdecydowałam się na ten szalony pomysł z kapustą 😉
    moje też było wilgotne, jednak dość słodkie i mocnooo czekoladowe…i jestem bardzo ciekawa smaku Twojego ciasta 🙂

  2. Kapusta jest niewyczuwalna ani w smaku, ani w zapachu, moim zdaniem to ona daje niesamowita wilgotność ciasta. Do murzynków zawsze dodawało się dżem…

Zostaw komentarz