CIASTO CZEKOLADOWE: KAPUSTA KISZONA I BOUNTY

Zainspirowana przepisem, który zamieściła u siebie chantel postanowiłam poszukać czegoś więcej o czekoladzie i kapuście. Jeśli czekolada, to oczywiście David Lebovitz i okazało się strzał w dziesiątkę. Znalazłam przepis na ciasto z kapustą kiszoną pochodzący z jego książki The Great Book of Chocolate.

To niezwykłe ciasto czekoladowe z kapustą kiszoną zrobiłam dokładnie według oryginalnego przepisu. Na masę wykorzystałam krem z ciasta Bounty  – przepis otrzymany od mojej cioci Ewy. Jeśli chodzi o polewę to podaję przepis według D. Lebovitza, można też wykorzystać swoją ulubioną, ja mam sprawdzony przepis od mojej teściowej i taką właśnie zrobiłam. Polewę zrobiłam z podwójnej ilości składników.

Czy jest to hit? Mi smakowało. Mężowi tak sobie. Ciasto jest niezbyt słodkie, bardzo wilgotne, dodatek kokosa też mi odpowiadał – ja takie lubię…

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 2/3 szklanki kiszonej kapusty
  • ½ szklanki kakao w proszku
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 ¼ łyżeczki sody
  • ¼ łyżeczki soli
  • 15 dkg masła
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka mleka
  1. Kapustę należy opłukać w zimnej wodzie i odcisnąć (niezbyt mocno) i drobno posiekać.
  2. Przesiać do miski mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól.
  3. Utrzeć na puszysta masę masło z cukrem, dodać jaja i ekstrakt waniliowy.
  4. Dodać połowę przesianych składników, gdy masa ładnie się połączy wlać mleko, a potem wsypać resztę mąki.
  5. Na koniec dodać posiekana kapustę.
  6. Masę wylać do przygotowanej formy – u mnie była to tortownica – średnica 26 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 45 minut (ja trzymałam trochę dłużej  – poczekałam, aż patyczek będzie suchy).
  7. Ostudzić. W mojej wersji przekroiłam ciasto, połowa masy kokosowej wylądowała na przekrojeniu, reszta na górze. C

 SKŁADNIKI NA MASĘ:

  • 3 szklanki mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 25 dag wiórek kokosowych
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 kostka masła
  1. Ugotować 2 i 1/2 szklanki mleka razem z cukrem i cukrem waniliowym.
  2. Następnie dodać wiórki kokosowe i gotować nadal na średnim ogniu przez około 20 minut.
  3. Dodać masło.
  4. Budyń rozprowadzić w 1/2 szklanki mleka i dodać do gotującej się masy kokosowej. Wszystko dokładnie wymieszać i zostawić do ostygnięcia.

POLEWA wg Davida Lebovitza:

  • 12 dkg dobrej jakościowo gorzkiej czekolady (70% kakao)
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżeczka syropu kukurydzianego (nigdy tego nie używałam)
  1. Wszystkie składniki rozpuścić w małym rondelku. Polać stygnącą polewą ciasto.

Komentarze:

  1. dzolina1 napisał(a):

    kiszona kapusta + kokos + czekolada hmmm…. brzmi ciekawie 🙂

  2. Kubełek Smakowy napisał(a):

    Ciasto czekoladowe z kiszoną kapustą? A to Ci dopiero! Nie spodziewałabym się takiego połączenia. Ale wygląda bardzo smacznie!

  3. chantel napisał(a):

    no no cieszę się, że nie tylko ja zdecydowałam się na ten szalony pomysł z kapustą 😉
    moje też było wilgotne, jednak dość słodkie i mocnooo czekoladowe…i jestem bardzo ciekawa smaku Twojego ciasta 🙂

  4. Laura napisał(a):

    Chantel – moje według mnie, gdyby było trochę słodsze, byłoby ciutkę lepsze. Mimo wszystko – mi smakowało.

  5. Evitaa napisał(a):

    Widziałam u chantel, u Ciebie wygląda równie pysznie, tylko cały czas się zastanawiam, skąd u licha ta kapusta 😀

  6. Laura napisał(a):

    Kapusta jest niewyczuwalna ani w smaku, ani w zapachu, moim zdaniem to ona daje niesamowita wilgotność ciasta. Do murzynków zawsze dodawało się dżem…

Dodaj komentarz