GULASZ Z SERC DROBIOWYCH

Gulasz z serc drobiowych

Musicie spróbować taki gulasz z serc, jest doskonały. Wiem, że niektórych sama myśl o podrobach lekko otrząsa… W moim domu rodzinnym jadało się praktycznie wszystko. Dla mnie niektóre z podrobów są często lepsze niż niejedno mięso.

Serduszka kurczaka to jeden z ulubionych przysmaków moich dzieci. Robi się je bardzo prosto, jeśli ktoś nie próbował naprawdę polecam. Można podać z dowolną kaszą, bagietką lub ziemniakami. Dzisiaj serduszka zostały podane z ziemniakami pieczonymi z rozmarynem.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg serduszek z kurczaka (sporo odpada przy czyszczeniu)
  • 1 duża cebula (lub dwie mniejsze)
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka bulionu
  • 1/2 szklanki śmietany
  • sól, pieprz
  1. Serduszka oczyścić z nadmiaru tłuszczu i żył (najłatwiej jest to robić małym nożykiem). Opłukać i odsączyć na sicie.
  2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i oprószyć solą.
  3. Na dużej patelni rozgrzać olej wrzucić serduszka i obsmażyć. Dodać cebulę, smażyć jeszcze chwilę, tak aby cebula się zeszkliła.
  4. Wlać bulion, doprawić i dusić pod przykryciem do miękkości serduszek (ewentualnie podlać wodą).
  5. Mąkę rozrobić ze śmietaną, zahartować i zagęścić sos.

Gulasz z serc drobiowych można podać z dowolną kaszą, bagietką lub ziemniakami.

Komentarze:

  1. Mona pisze:

    dzis kupi łam kg i własnie szukam przepisu na inspirację..Moze Twój..lubie podroby i ja 🙂

  2. Anonimowy pisze:

    ja je dodatkowo obgotowuje by pozbyć się zapachu i nadmiaru tłuszczu

  3. Anonimowy pisze:

    na koniec dodaję czosnek i koperek, palce lizać

  4. Anonimowy pisze:

    Ja dokładam jeszcze 4 ząbki czosnku.

  5. komurka666 pisze:

    śmietana 30 czosnek i świeży koper po prostu yyyyyyyyyyyymiodzio pozdrawiam

  6. Anonimowy pisze:

    Fajny, prosty przepis – dzieki

  7. paproszek pisze:

    Tez często robię serca. Obgotowuję je jednak wcześniej 2 razy.

  8. Anonimowy pisze:

    łatwo,smacznie 🙂

  9. Anonimowy pisze:

    Pychotka 🙂

  10. Anonimowy pisze:

    ja dodaję zupę zimową całą paczkę mrożonki.do tego majeranek i koper

  11. Anonimowy pisze:

    pycha 🙂

  12. Anonimowy pisze:

    Hello I am so delighted I found your weblog, I really found you by accident, while I was researching on Askjeeve for something else, Anyways I am here now and would just like to say many thanks for a marvelous
    post and a all round exciting blog (I also love the theme/design), I don’t
    have time to read through it all at the moment but I have saved it and also added in your RSS feeds, so when I have time I will be back to read
    much more, Please do keep up the awesome b.

    Feel free to visit my homepage – careington 500 dental plan

  13. Anonimowy pisze:

    Pyszne 🙂 właśnie takie robiła moja mama mmmm… palce lizać 🙂

  14. Anonimowy pisze:

    Ja używam jeszcze majeranku i suszonego lubczyku, nadaje niesamowity smak.

  15. iiwwoonnaa pisze:

    Ten gulasz jest pyszny. Na koniec dodaje koperku i mam serca w sosie koperkowym. Mniam, mniam. Ja się nigdy nie bawie w obgotowywanie serc 🙂

Dodaj komentarz