KURCZAK W POTRAWCE CEBULOWEJ

Moja siostra robi kurczaka w zupie cebulowej – takiej z torebki – bardzo mi on smakuje. Ja postanowiłam trochę zmodyfikować ten przepis i tak powstało to danie.

SKŁADNIKI:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka,
  • 2 szklanki śmietany (dałam pół na pół 18% i 30%)
  • zupa cebulowa z torebki,
  • opakowanie mrożonki groszek z marchewką
  • pół opakowania makaronu (tutaj zielone tagliatelle)
  • sól, pieprz.
  1. Mięso opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kostkę.
  2. Zupę połączyć z 1 szklanką śmietany (18%), dodać pokrojoną pierś i dokładnie wymieszać. Odstawić do marynowania (u mnie stało całą noc).
  3. Mięso wyłożyć na dużą patelnię, smażyć koło 10 minut na dość mocnych ogniu stale mieszając. Dodać mrożonkę, zalać drugą szklanką śmietany, ewentualnie doprawić do smaku i dusić do miękkości warzyw i mięsa.
  4. W tym czasie ugotować makaron, przed odcedzeniem go odlać kubeczek wody z gotowania. Makaron dodać do sosu i wymieszać, jeśli będzie za gęsty wlać wodę z gotowania makaronu.

 

Komentarze:

  1. magda k. pisze:

    Robię podobnie tylko bez dodatku groszku i chętnie pokuszę się o tą zmianę 🙂

Dodaj komentarz