NALEŚNIKI Z ZIELONYM PESTO

Bardzo spodobało mi się pesto z rukolą i słonecznikiem.  Tym razem dodałam jeszcze więcej zielonego w postaci szpinaku i wykorzystałam zielony, pełen witamin sos do naleśników.

Biorąc pod uwagę, to że w lodówce miałam schowane naleśniki z poprzedniego dnia, obiad zrobił się dosłownie w kilka minut.

Polecam…

SKŁADNIKI:

  • 125 g rukoli
  • 125 g świeżego szpinaku  lub 25 dkg mrożonego (w liściach)
  • garść słoneczniku
  • 3-5 ząbków czosnku
  • 6 łyżek oliwy
  • 1/4 łyżeczki soli (do utarcia)
  • 20 dkg wędliny surowej wędzonej
  • garść (lub więcej) czarnych oliwek
  • 10 naleśników
  1. Przygotować naleśniki według dowolnego przepisu (tutaj mój). Naleśniki mogą być przygotowane rano lub dzień wcześniej. Placki pokroić w paski (takie szersze tagliatelle).
  2. Opłukaną i osuszoną rukolę oraz szpinak zmiksować w blenderze z dodatkiem oliwy, słoneczniku, soli i czosnku.
  3. Na dużej patelni podsmażyć na wolnym ogniu pokrojoną w cienkie paski wędlinę, dodać pesto oraz oliwki  i podgrzać na wolnym ogniu.
  4. Dodać pokrojone naleśniki i delikatnie wymieszać. Można dodać trochę oliwy.
  5. Najlepiej podawać od razu.

Komentarze:

  1. Izka pisze:

    Takie to ja lubię:)Jak najbardziej na TAK

  2. EVE pisze:

    pesto z rukoli nie znam (jeszcze :)) mam ochotę na takie naleśniki. Wypróbuję z pewnością 🙂

Dodaj komentarz