OPONKI Z NUTĄ ORIENTU

Na wszelkie sposoby starałam się udawać, że Tłustego Czwartku nie ma. No ale jednak jest…

Do wykonania zostały wybrane oponki według mojego starego sprawdzonego przepisu. Jednak postanowiłam dodać do nich trochę orientu. Robiłam podwójną porcję (jedna do domu, druga do szkoły), więc podzieliłam ciasto na dwie części: tradycyjne oponki i oponki orientalne.

Pomysł na dodatki zaczerpnęłam z przepisu na Holsztyńskie pączki (futtjes) – Moja Kuchnia nr 21/92, samych pączków nigdy nie robiłam, ale zawsze intrygowały mnie właśnie dodatki: posiekane migdały, rodzynki i kardamon. Jednak rodzynki wcale mi się nie spodobały w tym zestawieniu – zbyt łatwo się przypalają, może pomogłoby namoczenie ich wcześnie w wodzie?

SKŁADNIKI:

  • 80 dkg białego sera
  • 6 szklanek mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki śmietany
  • 5 jajek
  • 1 łyżka octu
  • czubata łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 1/2 litra oleju
  • cukier puder, kardamon po posypania

DODATKI:

  • pół szklanki rodzynek
  • pół szklanki płatków migdałowych
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  1. Ser zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Dodać pozostałe składniki (oprócz cukru pudru i oleju), wyrobić ciasto, jeśli będzie zbyt rzadkie należy dodać mąkę.
  2. W tym momencie podzieliłam ciasto na dwie części, dodatki poszły tylko do jednej z nich.
  3. Ciasto wałkować (na grubość ok. pół centymetra), wykrawać kształt oponek (kółka o dwóch średnicach).
  4. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Oponki  i “felgi” należy wrzucać partiami (powinny tworzyć tylko jedną warstwę). Wyciągać łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym (ręczniki należy wymieniać gdy już są tłuste).
  5. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Oponki z dodatkami posypałam cukrem wymieszanym z kardamonem.

Komentarze:

  1. turlaczek pisze:

    Bardzo lubię "Zupę z granatów" i aż się dziwię, że jestem tu pierwszy raz :). Oponki muszą pięknie pachnieć, wyglądają apetycznie 🙂

  2. Laura pisze:

    Bardzo miło będzie mi Ciebie tutaj gościć…

Dodaj komentarz