QUICHE ZE SZPINAKIEM I BIAŁYM SEREM

Pomiędzy przepisami na ciasta z babskiej imprezy, o której pisałam wczoraj, będą oczywiście “normalne” przepisy – muszę nadrobić braki – zdjęcia są, potrzeba tylko uzupełnić posty…
SKŁADNIKI:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 25 dkg mrożonego szpinaku w liściach
  • 20 dkg białego sera
  • 5 dkg wędzonego, surowego boczku
  • 2 jaja
  • ok. szklanki pokrojonej świeżej papryki
  • sól, pieprz
  1. Wyłożyć ciastem francuskim formę, tak aby utworzyła rant.
  2. Ubić jajka ze szczyptą soli.
  3. Boczek pokroić na niewielkie kawałki, podsmażyć na patelni. Dodać szpinak, doprawić solą i chwilę smażyć, żeby odparowała woda ze szpinaku.
  4. Boczek wyłożyć na ciasto, dodać pokruszony biały ser, zalać wszystko jajkami i oprószyć pieprzem.
  5. Na wierzch rozłożyć pokrojoną paprykę.
  6. Piec w temperaturze 200 stopni 20 – 25 minut.

Komentarze:

  1. Lekka pisze:

    Uwielbiam, choć sama robię na kruchym.:)
    Twoje wygląda fantastycznie!:)

Dodaj komentarz