QUICHE ZE SZPINAKIEM I BIAŁYM SEREM

Quiche ze szpinakiem i białym serem

Pomiędzy przepisami na ciasta z babskiej imprezy, o której pisałam wczoraj, będą oczywiście normalne przepisy – muszę nadrobić braki bo zdjęcia są, potrzeba tylko uzupełnić posty. Dzisiaj prosto, ale niezwykle smacznie – quiche ze szpinakiem, boczkiem wędzonym oraz białym serem. Jeśli szukasz pomysłów na inne wytrawne wypieki, zobacz tutaj.

SKŁADNIKI NA QUICHE ZE SZPINAKIEM:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 25 dkg mrożonego szpinaku w liściach
  • 20 dkg białego sera
  • 5 dkg wędzonego, surowego boczku
  • 2 jaja
  • ok. szklanki pokrojonej świeżej papryki
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wyłożyć ciastem francuskim formę, tak aby utworzyła rant.
  2. Ubić jajka ze szczyptą soli.
  3. Boczek pokroić na niewielkie kawałki, podsmażyć na patelni. Dodać szpinak, doprawić solą i chwilę smażyć, żeby odparowała woda ze szpinaku.
  4. Boczek wyłożyć na ciasto, dodać pokruszony biały ser, zalać wszystko jajkami i oprószyć pieprzem.
  5. Na wierzch rozłożyć pokrojoną paprykę.
  6. Piec w temperaturze 200 stopni C 20 – 25 minut.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

2 komentarze

Zostaw komentarz