Rafaello na krakersach

RAFAELLO NA KRAKERSACH

Przepis na rafaello na krakersach pochodzi z www.mojegotowanie.pl. Kiedy pierwszy raz robiłam je byłam lekko zaniepokojona: słone krakersy, masa budyniowa, kokos… Jest cudowne, idealne w smaku i konsystencji, no i ten wygląd.

Mój mąż nie przepada z wiórkami kokosowymi, ale dzieci, kiedy ostatnio ustalaliśmy menu na jakąś imprezę, na pytanie: “Jakie ciasto?” – chóralnie krzyknęły: “Rafaello!!!”.

SKŁADNIKI NA RAFAELLO NA KRAKERSACH:

  • 3 duże paczki solonych krakersów
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 3 szklanki mleka
  • cukier waniliowy
  • 1 kostka masła
  • 3/4 kostki masła roślinnego
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 25 dkg wiórek kokosowych
  • 5 dkg wiórek kokosowych (do posypania)
  • 3 żółtka
  1. W rondlu lub garnku  z grubym  dnem zagotuj 2 szklanki mleka, wsyp oba cukry.
  2. Do pozostałego mleka (1 szklanka) dodaj żółtka oraz obie mąki i dokładnie wymieszaj (najlepiej jest to zrobić w słoiczku – należy dokładnie wstrząsnąć – jak w shakerze).
  3. Do gotującego się mleka wlej mleko z mąkami. Zagotuj, dokładnie mieszając i odstaw do całkowitego wystudzenia. Aby uniknąć tworzenia się “skorupy: na wierzchu, polecam szczelne przykrycie masy folią spożywczą.
  4. Masła dokładnie utrzyj i nie przerywając dodawaj po łyżce wystudzonego budyniu. Pod koniec ucierania dodaj wiórki.
  5. Na blaszkę (u mnie była 32×26 cm) układaj warstwami: krakersy, masa, krakersy, masa, krakersy, masa. Na koniec posyp dodatkową porcją wiórek.

Rafaello powinno się odstawić do schłodzenia w lodówce – najlepiej na noc – takie jest najsmaczniejsze.

10 komentarzy

  1. Wygląda rewelacyjnie, choć nie jestem fanką kokosu. Zdecydowanie wolę migdały…
    To ciasto to takie bye, bye zimie? Bo mogła by sobie już o d nas odejść! Pozdrawiam ciepło 🙂

Dodaj komentarz