RAFAELLO NA KRAKERSACH

Rafaello na krakersach

Przepis na rafaello na krakersach pochodzi z www.mojegotowanie.pl. Kiedy pierwszy raz robiłam je byłam lekko zaniepokojona: słone krakersy, masa budyniowa, kokos… Jest cudowne, idealne w smaku i konsystencji, no i ten wygląd. Słony smak krakersów idealnie równoważy się ze słodkim kokosowym kremem.

Mój mąż nie przepada z wiórkami kokosowymi, ale dzieci, kiedy ostatnio ustalaliśmy menu na jakąś imprezę, na pytanie: “Jakie ciasto?” – chóralnie krzyknęły: “Chcemy rafaello!!!”.

Dla mnie to jedno z najprostszych, idealnych na każdą imprezę ciast. Jest świetne do zabrania na imprezę w przedszkolu czy szkole, bo łatwo się je dzieli, szybko robi, a dzieci wprost je uwielbiają. Jest to ciasto bez pieczenia, wystarczy ugotować masę budyniową, którą przekłada się solone krakersy. To idealne dla osób które nie posiadają piekarnika lub po prostu nie potrafią lub nie lubią piec.

Lubisz kokosowe smaki? Ja uwielbiam kokos, wiórki i po prostu smak kokosowy. Zobacz więcej moich przepisów z tym składnikiem.

Warto ciasto przygotować dzień wcześnie i schłodzić je w lodówce przez noc. Jednak rafaello na krakersach podane zaraz po wykonaniu, na szybko -również nieźle smakuje.

SKŁADNIKI NA RAFAELLO NA KRAKERSACH

  • 3 duże paczki solonych krakersów

  • 1,5 szklanki drobnego cukru

  • opakowanie cukru waniliowego

  • 3 szklanki mleka

  • 3 żółtka

  • 250 g miękkiego masła

  • 175 g masła roślinnego

  • 3 łyżki mąki pszennej

  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 400 g wiórek kokosowych

PRZYGOTOWANIE:

  • W rondlu lub garnku  z grubym  dnem zagotuj 2 szklanki mleka, wsyp oba cukry.
  • Do pozostałego mleka (1 szklanka) dodaj żółtka oraz obie mąki i dokładnie wymieszaj (najlepiej jest to zrobić w słoiczku – należy dokładnie wstrząsnąć – jak w shakerze).
  • Do gotującego się mleka wlej mleko z mąkami. Zagotuj, dokładnie mieszając i odstaw do całkowitego wystudzenia. Aby uniknąć tworzenia się “skorupy” na wierzchu ugotowanej masy, polecam szczelne przykrycie masy folią spożywczą.
  • Masła dokładnie utrzyj i nie przerywając dodawaj po łyżce wystudzonego budyniu. Pod koniec ucierania dodaj 300 g wiórek.
  • Na blaszkę (u mnie była 32×26 cm) układaj warstwami: krakersy, masa, krakersy, masa, krakersy, masa. Na koniec posyp pozostałą porcją wiórek i lekko je dociśnij.

Rafaello odstaw do schłodzenia w lodówce – najlepiej na noc – takie jest najsmaczniejsze i łatwiej się chłodzi. Jednak smakuje tuż po zrobieniu, więc można uznać, że jest ekspresowe :).

Komentarze:

  1. zauberi pisze:

    piękne! Parę razy już robiłam to ciasto i za każdym razem było pyszne 🙂

  2. Ania pisze:

    Ja się przychylam do stwierdzenia, że jest idealne:)

  3. uwielbiam kokos w każdej postaci!
    więc napajam się widokiem i wyobrażam sobie smak! 🙂

  4. dzolina1 pisze:

    Ja rowniez potwierdzam,ze to ciasto jest idealne!!!

  5. Maggie pisze:

    Swietne zdjecie – i pyszne ciasto!

  6. zjedz_mnie pisze:

    Nie można tak obojętnie potraktować tego ciasta, wygląda tak kusząco i zachęcająco… no chyba, że dobre foty robisz ;]

  7. zwijamy ten kawałek ze zdjęcia i proszę z nami nie dyskutować! 😉

  8. mikimama pisze:

    Wygląda rewelacyjnie, choć nie jestem fanką kokosu. Zdecydowanie wolę migdały…
    To ciasto to takie bye, bye zimie? Bo mogła by sobie już o d nas odejść! Pozdrawiam ciepło 🙂

  9. Zaytoon pisze:

    Cudownie oprószone kokosowymi wiórkami.
    Pyszne, bez wątpienia

  10. judik1119 pisze:

    Mmmm uwielbiam Rafaello:) Nie bo w gębie:) Ostatnio też robiłam:)

Dodaj komentarz