RURKI Z KREMEM WEDŁUG MOJEJ BABCI

Rurki z kremem

Z bardzo wczesnego dzieciństwa pamiętam dwa rodzaje ciast, jakie piekła moja babcia: zwykłe, “codzienne”, czyli sobotnie ciasto drożdżowe: z owocami, kruszonką lub serem oraz to “od święta”, czyli rurki z kremem. Były one dla mnie takim obowiązkowym składnikiem menu na naprawdę duże uroczystości, a ich smak to chyba ukochany smak słodkości.

Wcześniej rurki piekłam raz – dawno temu, z mamą – nawinięte paski ciasta spłynęły nam z metalowych rurek w piekarniku…

Teraz postanowiłam zabrać się za nie raz jeszcze.

Można wykorzystać gotowe francuskie ciasto, jednak krem polecam zrobić właśnie z tego przepisu – jest cudowny…

SKŁADNIKI NA CIASTO:
proporcje na ok. 30 rurek

  • 3 szklanki mąki
  • 25 dkg masła
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 szklanka śmietany
  • trochę masła do smarowania rurek
  1. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać wszystkie składniki i dokładnie posiekać. Zagnieść szybko ciasto.
  2. Rozwałkować na całą stolnicę, poskładać ciasto kilka razy i ponownie rozwałkować.
  3. Czynności powtórzyć kilka razy, delikatnie podsypując mąką.
  4. Ciasto schłodzić. Wałkować na cienkie placki, kroić paski szerokości 1,5 – 2 cm, owijać posmarowane masłem rurki i układać na blaszce.
  5. Piec na złoty kolor w temperaturze 200 stopni C.

KREM:

  • 1 litr mleka
  • 12 dkg mąki
  • 36 dkg cukru
  • 8 żółtek
  • laska wanilii
  1. Wszystkie składniki oprócz wanilii dokładnie wymieszać, tak aby nie było grudek, dodać laskę wanilii i ugotować dokładnie mieszając.
  2. Wyjąć wanilię, rozciąć ją wzdłuż i wyskrobać miąższ i dodać do ugotowanej masy.
  3. Dokładnie wymieszać i wystudzić. Nadziać rurki kremem.

Komentarze:

  1. wiosenka27 pisze:

    Ale mam ochotę na takie rurki:)

  2. wrotka_online pisze:

    Właśnie wczoraj rozmawiałam z koleżanką o rurkach z kremem. Takie rurki to dla mnie wyzwanie, ale wyglądaja tak smakowicie, że może kiedyś spróbuję je zrobić 🙂

  3. aga pisze:

    az slinka leci na widok tych smakolykow… mniam:)

  4. zauberi pisze:

    ciastka wyglądają wspaniale, a ciasto z wyglądu przypomina francuskie 🙂 mniam

Dodaj komentarz