RYŻ Z JABŁKAMI

Ryż z jabłkami

Ryż z jabłkami czyli najpopularniejszy obiad na słodko. Z cynamonem, u mnie w wersji z płatkami migdałowymi.

To taka wzbogacona wersja znanego chyba wszystkim dania. Od czasu do czasu przychodzi mi ochota na taki prosty obiadek…

SKŁADNIKI:

  • 4 woreczki ryżu
  • około kilograma jabłek
  • cukier i cynamon do smaku
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • masło do wysmarowania formy
  • garść migdałów w płatkach
  • cukier puder po posypania
  1. Ryż ugotować w osolonej wodzie (gotować chwilę krócej niż podaje przepis na opakowaniu).
  2. Osączyć woreczki, wysypać do garnka w którym się gotował, dodać 3 łyżki masła i dokładnie wymieszać.
  3. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dodać cukier i cynamon, wymieszać.
  4. Naczynie żaroodporne nasmarować masłem.
  5. Wyłożyć trochę więcej niż połowę ryżu, wyrównać, na to wyłożyć jabłka i potem resztę ryżu. Całość zalać mlekiem. Wierzch posypać płatkami migdałowymi.
  6. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 45 minut. bez przykrycia.
  7. Można podać ze śmietaną lub jogurtem naturalnym.

Komentarze:

  1. zauberi pisze:

    wygląda bardzo smacznie, pozdrawiam

  2. Smaczny Dom pisze:

    Bardzo smacznie, przyznam szczerze:) Danie proste i znane ale pięknie podrasowane:) Ale mam pytantko na ile to osób było?..bo 4 torebki i 1kg jabłek wydaje się mi rozwiązaniem dla dużej rodzinki..:)

    Pozdrawiam serdecznie!!

    ps. Śliczne zdjęcie!

  3. Fiolunka pisze:

    pyszne 🙂 dla mnie to taki smak dzieciństwa, uwielbiam zapach pieczonego jabłka i cynamonu rozchodzącego się w domu 🙂

  4. Łasuch pisze:

    przywołałaś u mnie wspomnienia z dzieciństwa 🙂

  5. Laura pisze:

    Nasza rodzinka to 2 + 2 (duże dwa), wiedziałam, że będziemy mieli gościa w porze obiadowej… Czyli 5 to niby ciągle mało jak na taka porcję.

    Jednak w formie podwieczorku i kolacji zniknęło w całości…

  6. asieja pisze:

    od zawsze zachwyca mnie ten smak.

Dodaj komentarz