RYŻ Z KREWETKAMI I SALAMI

Połączenie salami z krewetkami koktajlowymi okazało się bardzo udane…
SKŁADNIKI:

  • 1/2 kg mrożonych krewetek koktajlowych
  • 10 dkg salami
  • cebula
  • dużo czosnku (ja dałam ok. 3/4 główki)
  • puszka pomidorów
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 czubate łyżki suszonej bazylii
  • garść czarnych oliwek (te ładniej się komponują kolorystycznie)
  • 2 woreczki ryżu
  • sól, pieprz
  1. Krewetki wyrzucić na sito i dokładnie opłukać letnią wodą, ostawić do odcieknięcia.
  2. Salami pokroić w cienkie słupki.
  3. Cebulę obrać i pokroić w piórka i oprószyć solą. Czosnek obrać – połowę pokroić w cieniutkie plasterki, resztę rozetrzeć z odrobiną soli.
  4. Na rozgrzaną patelnię (z dodatkiem 1 łyżki oliwy) wrzucić salami, delikatnie obsmażyć, dodać pokrojony czosnek dokładnie wymieszać smażyć przez chwilę (tak aby czosnek oddał tylko zapach), dodać krewetki i połowę ilości bazylii. Dusić na dość mocnym ogniu około 10 minut. Przykryć i odstawić.
  5. Na drugiej patelni rozgrzać pozostałą oliwę i zeszklić na niej cebulę, dodać pomidory, pokrojone oliwki, połowę roztartego czosnku oraz pozostałą bazylię i dusić około 10 minut.
  6. W tym czasie ugotować ryż.
  7. Połączyć wszystkie składniki, doprawić solą, pieprzem i ewentualnie resztą roztartego czosnku. Dusić kolejne 10 minut.

Komentarze:

  1. Ciekawe poączenie.
    A w tym tygodniu zabieram się za lekturę "Caffè Babilonia" – tak we Woszech zatytułowana jest "Zupa z granatw".
    Pozdrawiam.

Dodaj komentarz