ŚLEDZIE Z LECZEM PIECZARKOWYM

Bardzo lubię takie śledzie z leczem. Kiedyś często gościły w naszym domu. Troszkę o nich zapomnieliśmy. Przypomniała sobie o tym przepisie Beata – jutro zagoszczą na jej imieninowym stole.

SKŁADNIKI:

  • 40 dkg filetów śledziowych
  • 2 czerwone papryki
  • 25 dkg pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 szklanki ketchupu
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki oleju
  1. Śledzie namoczyć.
  2. Cebulę, pieczarki i paprykę oczyścić. Cebulę pokroić w kostkę, paprykę w słupki a pieczarki w plasterki, oprószyć solą i pieprzem.
  3. Podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, na wolnym ogniu, nie dopuszczając to tego, żeby się przyrumieniło. Kiedy warzywa będą miękkie, odstawić do wystudzenia.
  4. Wymoczone płaty odsączyć i pokroić na ok. 3 cm kawałki i dodać do podsmażonych warzyw.
  5. Wlać ketchup, dokładnie wymieszać. Odstawić na noc do przegryzienia.

1 komentarz

Dodaj komentarz