SPAGHETTI CARBONARA ZE ŚMIETANĄ

Spaghetti carbonara ze śmietaną

Carbonara bardzo często nazywana posiłkiem głodnych górników (węgiel – łac. carboneum) jest niesamowicie kaloryczną. Dzisiaj przepis na spaghetti carbonara ze śmietaną i zaraz będą słowa, że nie jest to oryginalny włoski przepis na Pastę alla Carbonara. Jednak nie ma tego jednego, jedynego, najbardziej włoskiego przepisu. Receptury różnią się, tak jak różnią się przepisy na każdą potrawę, wiemy przecież, jak jest z polskim daniem narodowym – co dom to przecież inny bigos. Najważniejszymi  składnikami są: ser (najlepszy pecorino lub parmezan), żółtka (lub całe jaja), wędzone mięso wieprzowe (pancetta, boczek) oraz czarny pieprz. Główne zasady zostały zachowane, a tak naprawdę chodzi o to, żeby było dobre.

SKŁADNIKI NA SPAGHETTI CARBONARA ZE ŚMIETANĄ:

  • 200 g surowego, wędzonego boczku
  • 400 ml słodkiej śmietany 18-30%
  • 3 żółtka
  • 1 mała szalotka lub cebul
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • starty parmezan, peccorino lub inny twardy ser, do posypania
  • 250 g makaronu spaghetti

PRZYGOTOWANIE:

  1. Odciąć skórę z boczku i pokroić go na niewielkie słupki, następnie wysmażyć na suchej patelni, na małym ogniu.
  2. Dodać drobno pokrojoną cebulę oraz roztarty czosnek, chwilę smażyć na wolnym ogniu, następnie wlać śmietanę, doprawić do smaku pieprzem i pogotować chwilę.
  3. W tym czasie ugotować makaron.
  4. Zestawić patelnię z ognia, do bulgoczącego sosu wlać rozkłócone żółtka, doprawić solą, a na koniec dodać makaron. Wszystko dokładnie wymieszać.
  5. Podawać od razu posypane startym serem i świeżo zmielonym pieprzem.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz