SPAGHETTI alla CARBONARA

Carbonara bardzo często nazywana posiłkiem głodnych górników (węgiel – łac. carboneum) jest niesamowicie kaloryczną potrawą, no i co z tego… i tak ją uwielbiamy.

Nie jest to oryginalny włoski przepis na Pastę alla Carbonara – zresztą nie ma tego jednego, najbardziej włoskiego przepisu. Przepisy różnią się, tak jak różnią się przepisy na każdą potrawę – co dom to przecież inny bigos.

Najważniejszymi  składnikami są: ser (najlepszy pecorino lub parmezan), żółtka (lub całe jaja), wędzone mięso wieprzowe (pancetta, boczek) oraz czarny pieprz. Główne zasady zostały zachowane, a tak naprawdę chodzi o to, żeby było dobre.

SKŁADNIKI:

  • 20 dkg surowego, wędzonego boczku
  • 400 ml śmietany (18%)
  • 3 żółtka
  • mała cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i czarny pieprz
  • ser do posypania (kawałek podsuszonego ementalera)
  • 25 dkg makaronu (w tym przypadku spaghetti)
  1. Odciąć skórę z boczku i pokroić go na niewielkie słupki i wysmażyć na wolnym ogniu.
  2. Dodać drobno pokrojoną cebulę oraz roztarty czosnek. Chwilę smażyć na wolnym ogniu.
  3. Wlać śmietanę doprawić pieprzem i pogotować chwilę.
  4. W tym czasie ugotować makaron.
  5. Zestawić patelnię z ognia. Do bulgoczącego sosu wlać rozbełtane żółtka, doprawić solą i dodać makaron. Wszystko dokładnie wymieszać.
  6. Podawać od razu posypane startym serem i świeżo zmielonym pieprzem.

Dodaj komentarz