SPAGHETTI BOLOGNESE

To jest danie, które chyba najczęściej gości na naszym rodzinnym stole. Krótki czas wykonania i to, że wszystkim smakuje wyjaśnia wszystko. W zamrażarce zawsze mam poporcjowane mielone mięso wołowe lub wołowo-wieprzowe, więc w bardzo krótkim czasie jestem w stanie przygotować obiad. Możliwości w dodawaniu różnych składników sprawiają, że za każdym razem takie spaghetti może mieć inny smak. Jako dodatki można wykorzystać: oliwki, podsmażone pieczarki lub tak jak na zdjęciu paprykę marynowaną.

Dziś wersja prawie klasyczna, co prawda bez pancetty i zamiast selera naciowego zwykły seler w korzeniu… Świetna w przemycaniu warzyw dzieciom, które twierdzą, że nie lubią warzyw, ale kochają spaghetti.

SKŁADNIKI:
duża porcja na 6-8 osób

  • 50 dkg mięsa mielonego (wołowe lub wołowo-wieprzowe)
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka
  • kawałek selera (powinno go być tyle ile marchewki)
  • puszka pomidorów (w sezonie oczywiście świeże)
  • 1 szklanka soku pomidorowego
  • 2/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 1 szklanka bulionu (lub wody z kostką rosołową)
  • 5 ząbków czosnku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • parmezan i świeża bazylia  po posypania
  • 1/2 kg dobrej jakości makaronu
  1. Warzywa oczyścić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, marchew, seler, czosnek, pomidory oraz oliwę wrzucić do blendera i  zmiksować na sos.
  2. Mięso wyłożyć na dużą patelnię, drewnianą łyżką delikatnie je rozdrobnić i podsmażyć.
  3. Dodać cebulę, oprószyć solą i smażyć, aż cebula się zeszkli. Wlać wino i dusić na mocnym ogniu, tak aby wino odparowało.
  4. Dodać sos warzywny i ponownie dusić do odparowania. Zalać bulionem i i sokiem pomidorowym, gotować około 15 minut. Pod koniec dodać ewentualne dodatki.
  5. W tym czasie ugotować makaron według przepisu z opakowania. Jeśli sos jest zbyt gęsty można (bardzo wskazane) dodać trochę wody z gotowania makaronu.
  6. Przed podaniem posypać gotowe danie parmezanem oraz posiekana bazylią.

Komentarze:

  1. Maggie pisze:

    Pysznie wyglada 🙂 A z takich ciekawostek, podobno prawdziwy miesny sos bolognese ma to do siebie, ze gotuje sie dlugo, nawet 5-6 godzin. Co wiecej, Wlosi nie podaja go ze spaghetti, bo cienki makaron nie jest w stanie utrzymac jego ciezaru. Ta dobrze wszystkim znana wersja ze spaghetti i "szybkim" sosem jest popularna wszedzie, tylko nie we Wloszech 🙂

  2. Ja przygotowuję sos przez kilka godzin i najlepiej dzień wcześniej. Serwuje go z penne.
    Ale twoja wersja tego klasyka wygląda nad wyraz smakowicie.

  3. asieja pisze:

    fajne to warzywne przemycanie!

  4. Laura pisze:

    Maggie, masz rację – sos bolognes i spaghetti zostały połączone poza granicami Włoch – a większość osób jest pewna, że to typowe włoskie jedzonko…

Dodaj komentarz