CHIŃSKIE JAJKA HERBACIANE

Ten przepis czekał na swoją premierę wiele, wiele lat – pochodzi z jakiegoś archiwalnego numeru Dziecka – nawet nie wiem, czy ta gazeta jeszcze się ukazuje. Od zawsze był w moim segregatorze, no a teraz zagościł na naszym stole. Jajka wyglądają naprawdę fajnie…

SKŁADNIKI:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • łyżka soli
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżki czarnej herbaty liściastej
  • 2 gwiazdki anyżu
  1. Ugotowane jajka ostudzić w zimnej wodzie i delikatnie obtłuc łyżeczką, tak aby całe pokryły się pajęczynką pęknięć – nie należy ich obierać.
  2. Do rondelka włożyć wszystkie składniki, ułożyć jajka i zalać wodą, tak aby przykryła jajka. Doprowadzić wodę do wrzenia i na wolnym ogniu gotować 20 minut.
  3. Przed podaniem jajka obrać, można pokroić lub podać w całości z dodatkiem majonezu, sosu czosnkowego, chrzanowego lub tatarskiego.

Komentarze:

  1. W sam raz na zbliżające się Święta Wielkanocne;)

Dodaj komentarz